Izvor: B92, 07.Sep.2023, 17:47

Poznati voditelj priznao: "Godinama se borim sa depresijom, umeo sam da zaboravim ime gosta"

Kroz šta je prošao otkako mu je dijagnostikovana depresija i kakvo je iskustvo proživeo, urednik i voditelj HRT-a Aleksandar Stanković odlučio je da podeli u knjizi "Depra".

Voditelj i urednik jedne od najdugovečnijih HRT-ovih emisija "Nedeljom u 2" Aleksandar Stanković objavljuje novu knjigu. Za razliku od njegovih prethodnih književnih dela "Sto faca i Aca” i "Igor Mandić na mesecu”, nova knjiga koju potpisuje je sasvim drugačija i u njoj je Stanković bez rezerve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorio o depresiji sa kojom se bori već 14 godina i o isto toliko antidepresiva i sada je odlučio da o ovoj temi progovori kroz svoje iskustvo u knjizi "Depra”.

"Osećao sam se toliko loše da sam odlučio da otkažem emisiju. Rekao sam to i producentu. 'Zaista ne mogu.' Uzeo sam antidepresive i anksiolitike i ne pomaže. Noge mi se tresu, usta su mi suva i potpuno sam dezorijentisan. Može se desiti tokom emisije da zaboravim ime gosta, ili da propustim da mu postavim pitanje. Teško mi je da sastavim rečenice. Ne mogu da se setim pojedinih reči", opisao je Stanković za Telegram, u čijem izdanju knjiga izlazi, situaciju kada je umalo otkazao emisiju u kojoj mu je gostovao Nikola Pilić i kako je odmah posle emisije odjurio kući u krevet.

Kaže da je svoje iskustvo odlučio da podeli u knjizi kako bi pomogao drugim ljudima koji imaju problema sa depresijom i da bi sa njih bar delimično uklonio stigmu ludaka koji su izopšteni iz zajednice. Priča o tome kako je imao najgori napad depresije šest meseci nakon rođenja ćerke.

"Kada sam postao neupotrebljiv, znao sam da moram kod psihijatra. Želeo sam da se osećam bolje, da počnem da osećam nešto, da moji najmiliji ne stradaju zbog mene, na kraju da ne patim ni ja. Psihijatar je brzo dijagnostikovao depresiju, krenuli smo sa lečenjem i malo-pomalo su došli rezultati. Ipak, išao sam uporedo na sve moguće pretrage. Srce, krvni pritisak, štitna žlezda... Mnogi depresivni ljudi to rade. Želite da isključite sve druge faktore ili se zavaravate. Pretpostavljam da bi mi bilo lakše da je štitna žlezda tako da sve pripisujem hormonskom disbalansu", rekao je Stanković.

Svestan je da će javno i otvoreno govoriti o svom mentalnom zdravlju privući pažnju i jasno mu je zašto ga je supruga više puta pitala da li je siguran da to mora da podeli sa ostatkom sveta, a Stanković kaže:

"Očekujem da će korist od knjige biti veća od moguće štete koju ćemo pretrpeti kao porodica."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.