Poznata voditeljka očajna zbog svog stanja: Bolest je došla po mene

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 12:22

Poznata voditeljka očajna zbog svog stanja: "Bolest je došla po mene"

Alchajmerova bolest je vrsta demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Simptomi se obično razvijaju polako i vremenom se pogoršavaju do te mere da obolelim osobama znatno otežavaju svakodnevan život.

TV voditeljka Fiona Filips otkrila je da joj je Alchajmerova bolest dijagnostikovana u 62. godini, te koji je uzok i koji su prvi znaci ovog teškog oboljenja.

Naime, bivša voditeljka rekla je da je ubeđena da su bolest i anksioznost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledica menopauze.

Iako se dugo pripremala na to da bi jednom i ona mogla dobiti dijagnozu koju su imali brojni članovi njene porodice, kaže da joj je ipak bio šok, pogotovo jer je mislila da su njeni simptomi povezani sa menopauzom.

"To je nešto što sam mislila da ću dobiti s 80", rekla je.

"Bila sam ljuta", priznaje jer je Alchajmer već uvelike uticao na njen život i mnoge članove porodice. Trenutno učestvuje u kliničkim ispitivanjima u Londonu za lek koji bi potencijalno mogao usporiti bolest.

"Samo se nadam da moguda pomognem u pronalaženju leka koji bi mogao poboljšati stvari za druge u budućnosti", zaključuje.

Ona je kasnije otkrila da su njeni simptomi bili najčešći uzrok demencije u Velikoj Britaniji, te da je Alchajmerovu bolest u početku teško uočiti, jer se često meša sa drugim zdravstvenim problemima kao što su depresija, stres ili promene raspoloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.