Potpuno pomračenje Meseca

Izvor: B92, 20.Feb.2008, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuno pomračenje Meseca

Beograđani će 21. februara rano ujutru imati priliku da vide potpuno pomračenje Meseca, najavila je upravnica Narodne opservatorije na Kalemegdanu Nataša Stanić.

Prva faza ove pojave, delimično pomračenje počinje u 2.43 časa, dok će potpuno pomračenje biti u četiri sata i trajaće 50 minuta, a cela pojava će, prema rečima Stanićeve, trajati do šest sati.

Stanićeva je rekla Tanjugu da će Narodna opservatorija raditi cele noći i da će građani kroz teleskope >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći da prate pomračenje meseca, kao i da će zaintresovanima na usluzi biti dežurni stručnjaci koji će im detaljnije objasniti tu pojavu.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca vidi se iz svih krajeva noćne strane planete, što ovaj fenomen čini češćim od Sunčevog pomračenja.

Do pomračenja dolazi kada Mesec uđe u Zemljinu senku, koja ima konusni oblik, jer je Sunce mnogo veće od Zemlje.

Posebnom doživljaju posmatranja pomračenja doprinosi i deo Sunčeve svetlosti koja se, ipak, probija do Meseca, odnosno deo Sunčevih zraka prolaskom kroz gornje slojeve Zemljine atmosfere biva "prelomljen", pa jače ili slabije "razbija" senku koja pokriva Mesec, a rezultat tog "prelamanja" su tamni bakarno-crveni prelivi Mesečevih pomračenja.

Tokom godine obično ima dva pomračenja Meseca, ali, usled prirode ove pojave, može biti čak tri pomračenja Meseca, ali ima i godina u kojima ovaj fenomen nije zabeležen.

Ukupno, pomračenje Meseca - u svim svojim fazama delimičnog, totalnog i ponovo delimičnog pomračenja - obično traje duže od pet sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.