Postoje li dobre strane društvenih mreža? VIDEO

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 20:17

Postoje li dobre strane društvenih mreža? VIDEO

Digitalno doba omogućilo je da cela istorija čovečanstva stane u jedan pametan telefon ili kompjuter.

Papir je zamenjen ekranom, a reči stikerima. Iako pojedina istraživanja pokazuju da trećinu vremena provodimo na mobilnim aplikacijama, u poslednje vreme uočavamo dobre strane društvenih mreža, a to je promocija knjiga i čitanja.

Šta na to kažu mladi kao i oni koji promovišu knjige upravo putem društvenih mreža?

"Mislim da, zapravo, nije usamnjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaj da se društvene mreže danas koriste za promovisanje ispravnih i lepih vrednosti, kulture, umetnosti."

"Dosta mi je javilo mlađih čitalaca koji su mi rekli da su počeli da čitaju samo zato što ih je zainteresovala neka knjiga koju sam ja spomenula."

Više od 90 procenata mladih se informiše preko društvenih mreža. Čitanje možda nikada nije bilo dostupnije nego danas: tekstovi su svuda oko nas, od bilborda, novina, knjiga, pa sve do instagrama i tik toka. Danas nas od neke knjige dele dva klika, bez ustajanja do police ili biblioteke.

"Iskreno ne pratim nešto društvene mreže, tako da i ne znam da se promovišu knjige."

"Bolje promovisanje na društvenim mrežama nego ne promovisanje uopšte."

Knjige koje se promovišu putem društvenih mreža imaju virtuelne književne čitalačke klubove, ali i poseban deo u knjižarama koji kupcima sugeriše da su to naslovi koji su promovisani na instagramu ili tik toku.

"Mislim da je lepo opet što su knjige postale deo internet kulture."

Oni koji predstavljaju knjige na društvenim mrežama kažu da pored toga što utiču na mlade da krenu da čitaju vode svoje liče intimne književne dnevnike koje dele sa svojim pratiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.