Poslodavac u oglasu ponekad traži tačan obim struka i kuka

Izvor: B92, 05.Avg.2021, 12:52

"Poslodavac u oglasu ponekad traži tačan obim struka i kuka"

Svedoci smo sve češćeg ismevanja nečijeg izgleda, a nedavni primer za to je slučaj Kristine Kovač čiju su fotografiju, sa njenog Instagram profila, preuzeli mnogi portali i objavili - uz negativne naslove, što je u javnosti pokrenulo burnu raspravu.

Zašto je tako lako javno izreći ili na društvenim mrežama napisati negativan komentar na račun nečijeg izgleda, bez obzira da li je u pitanju poznata ličnost, i da li za to možemo da snosimo posledice?

"Teror >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladosti i kult fizičkog izgleda"

"Živimo u carstvu površnosti koju nam je donelo savremeno doba, pogotovo mogućnost da se izrazimo na društvenim mrežama i to anonimno - da vređamo, čak i da pretimo, ne razmišljajući o tuđim osećanjima, jer su nam drugi daleki i strani", kaže za Tv Prva Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković dodaje da se diskriminacija na osnovu fizičkog izgleda često dešava i na tržištu rada.

"Do sada nismo imali veliki broj pritužbi po tom osnovu, ali prijavljivanje je sve češće prisutno. Može se podneti pritužba. Za posao se često se traži fizički izgled", ističe ona.

Janković navodi primer oglasa u kome se traži "mlada i atraktivna do 30 godina", kao i 'kreativne' uslove poslodavaca kao što su - tačan obim struka, kuka, pa čak i "samo crveni karmin i crveni lak".

Iako iza promocije fizičkog izgleda - naročito na Instagramu, stoji čitava industrija, kako Poverenica kaže, treba da se vratimo pravim vrednostima.

Tome mogu da doprinesu mediji koji, smatra Janković, treba da pokreću teme gde će mladi naučiti da "fizičko i mentalno zdravlje nije samo fizički izgled, a da su etika i moral ne izmeštaju tamo gde im nije mesto".

"Sasvim je u redu imati bore, ostariti, imati sede. To je lična odluka i izbor", zaključuje Janković.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.