Poslednji Supermesec u 2023. izlazi ove nedelje: Na nebu će se pojaviti neverovatan prizor

Izvor: B92, 25.Sep.2023, 16:57

Poslednji Supermesec u 2023. izlazi ove nedelje: Na nebu će se pojaviti neverovatan prizor

Mesecu će se, u petak 29. septembra, na nebu pridružiti dve najveće planete našeg Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, i njegova najmanja, Merkur.

Septembarski pun mesec, poznat kao Žetveni mesec, izaći će u petak, 29. septembra, a na nebu će se pojaviti poseban prizor.

Ne samo da će to biti četvrti uzastopni Supermesec 2023. godine, već je to i poslednji Supermesec u 2023., čime se označava kraj veoma "supermesečnog leta".

Prikladno za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako poseban Supermesec, Žetvenom mesecu će se pridružiti i parada planeta na nebu, uključujući najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, kao i njegov najmanji, Merkur.

Iznad Njujorka, potpuno osvetljen Mesec će izaći oko 18:33 po lokalnom vremenu i zaći sledećeg dana oko 06:52,kako navodi In the Sky.

Nakon punog Meseca, lunarno lice će se povući, proces koji astronomi nazivaju "opadanjem“. Nakon toga, Zemljin prirodni satelit će krenuti ka svojoj sledećoj intrigantnoj fazi, pretvarajući se u potpuno mračan mlad mesec 14. oktobra, što će označiti početak novog lunarnog ciklusa od 29,5 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.