Poseduje kolekciju viskija vrednu 12,5 miliona evra: Boce pod ključem u salonu viskija

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseduje kolekciju viskija vrednu 12,5 miliona evra: Boce pod ključem u salonu viskija

Vijetnamski biznismen Vijet Ngujen Din Tuan vlasnik je najvrednije kolekcija viskija na svetu, a informaciju je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda.

Vijet u vlasništvu ima 535 najređih, najstarijih i najfinijih boca škotskog i japanskog viskija.

Stručnjaci kompanija Rer viski 101 (RW101) vrednost zbirke procenili su na približno 12,5 miliona evra, a rekord je potvrđen i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Vijet je vlasnik kompletne kolekcije makalan fajn end >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rer viskija, uključujući i onu iz 1926. godine. Te godine je proizvedeno samo 40 boca, a Vijet ih poseduje čak tri.

Boca makalana 1926. nedavno je prodata za gotovo 1,75 miliona dolara.

U Vijetovoj je kolekciji i jedna od samo 12 postojećih boca najstarijeg bomor viskija. Slična je boca nedavno na aukciji prodata za oko 350.000 evra.

Ima i jednu od samo 24 boce starog springbanka iz 1919. godine.

Vijet skuplja retke i stare boce viskija već duže od 20 godina. Sve su pod ključem u salonu viskija koja se nalazi u njegovom domu, a ponosni vlasnik namerava da proširi kolekciju.

Vrednost boca određena je na temelju podataka o tome za koliko bi se one objektivno mogle prodati na aukciji u Velikoj Britaniji.

"Za mene je skupljanje boca viskija čista strast. Svaki slobodan trenutak koristim da bih pretraživao internet stranice na kojima se na aukcijama nude retke i poznate vrste viskija iz celog sveta. A kada je u pitanju moja kolekcija, ne nameravam da prodam nijednu, ali baš nijednu bocu. Zapravo, nastaviću 'lov' na još starije i ređe boce", rekao je Vijet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.