Portret Džejn Ostin na novoj britanskoj novčanici

Izvor: B92, 18.Jul.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret Džejn Ostin na novoj britanskoj novčanici

Guverner Banke Engleske Mark Karni predstavio je novu novčanicu od 10 funti na kojoj se nalazi lik omiljene britanske spisateljice Džejn Ostin, tačno 200 godina od njene smrti.

U govoru u Vinčesterskoj katedrali, u južnoj Engleskoj, Karni je rekao da novčanice služe kao "podsetnici kolektivnog sećanja zemlje", promovišu svest o veličanstvenoj istoriji Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana.

Književnca Džejn Ostin sahranjena je u Vinčesterskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katedrali, jednoj od najstarijih engleskih katedrala.

Nova novčanica koja treba da bude puštena u opticaj 14. septembra je najnoviji pokušaj banke da napravi bezbednije novčanice. Odštampana na polimeru, kao i nedavno izdata novčanica od pet funti na kojoj se nalazi Vinston Čerčil.

Džejn Ostin, koja je imala 41 godinu kada je umrla, autorka je omiljenih dela kao što su "Razum i osećajnost" i "Gordost i predsrasuda".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.