Porto

Izvor: B92, 26.Mar.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porto

Na dnu Francuske ulice, kada ste već sasvim sigurni da ste zalutali prošavši i poslednje stambene zgrade, sa desne strane nalazi se nekadašnja menza preuređena u moderan riblji restoran.

Adresa: Francuska 52B

Telefon: 011/ 3225 - 626

Veb sajt: http://www.portomaltese.net

Radno vreme restorana i kuhinje: od 12.00 do 1.00 (kuhinja radi do 24.00)

Gradski prevoz: Autobus - 26

Kartice: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Dina

Bašta ili terasa: da, 80 mesta

Parking: da

Prilaz za osobe sa invaliditetom: da

Muzika: italijanska

Jelovnik: na srpskom jeziku

Osoblje govori: engleski jezik

Vegetarijanski meni: da

Vrsta kuhinje: riblja

Glavna jela: od 450 do 1.500 dinara

Rezervacija: poželjna

Intervencijama u enterijeru dodata je šarmantna nota opuštenosti i diskretne elegancije, tako da ovde možete izvesti voljenu osobu na večeru, poslovne partnere na ručak, doći opušteno ili u elegantnom izdanju — i nećete pogrešiti.

Takođe nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za čorbu od morske ribe, crvenu ili belu, fino balansiranog ukusa, bogatu ribom.

Za dalju plovidbu u „Portu" se od osnivanja koristi barka, autentično plovilo u prirodnoj veličini bogato zastrto predjelima na bazi plodova mora, od pašteta i salata, do mekušaca i maslina.

Među hladnim predjelima probali smo savršeno tanke i ukusne filete od dimljene sabljarke, a od toplih preporučujemo bogati crni rižoto i više nego zanimljiv melancane - plavi patlidžan sa dimljenim lososom.

Naravno, glavna ponuda odnosi se na raskošan izbor morske ribe koju birate sa leda, uz školjke, škampe i gambore, sipu i hobotnicu.

Riba se sprema na nekoliko načina: na žaru, lešo, u soli, sa povrćem ili u rerni sa krompirom.

Sa grila smo probali odličan file tune i rep grdobe, uz garnirung od blitve, gde su odlično ispečeni komadi kvalitetne morske ribe pojačani ukusnom marinadom.

Brancin u soli izgleda vrlo neobično, a kada ljubazno i vešto osoblje na stolu pored vas razbije oklop od soli, pod njim je riba savršenog ukusa kojoj je ovakav način pripreme očuvao i svežinu i mekoću.

Kao i u svemu ostalom, i izbor deserta je impozantan: od suve pite, preko pita od jabuka i višanja, do mille-feuille, tortina sa čokoladom i tiramisua.

Bogata vinska karta stavlja akcenat na italijanska vina, a kada se zna da se proteklih godina o „Portu" pričalo i prepričavalo uz neskrivene uzdahe zadovoljstva, gastronomski doživljaj za sve ljubitelje morskih specijaliteta ovde je garantovan.

Obrok za dvoje, bez pića, košta 4.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.