Izvor: B92, 26.Mar.2010, 15:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Porto
Na dnu Francuske ulice, kada ste već sasvim sigurni da ste zalutali prošavši i poslednje stambene zgrade, sa desne strane nalazi se nekadašnja menza preuređena u moderan riblji restoran.
Adresa: Francuska 52B
Telefon: 011/ 3225 - 626
Veb sajt: http://www.portomaltese.net
Radno vreme restorana i kuhinje: od 12.00 do 1.00 (kuhinja radi do 24.00)
Gradski prevoz: Autobus - 26
Kartice: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Dina
Bašta ili terasa: da, 80 mesta
Parking: da
Prilaz za osobe sa invaliditetom: da
Muzika: italijanska
Jelovnik: na srpskom jeziku
Osoblje govori: engleski jezik
Vegetarijanski meni: da
Vrsta kuhinje: riblja
Glavna jela: od 450 do 1.500 dinara
Rezervacija: poželjna
Intervencijama u enterijeru dodata je šarmantna nota opuštenosti i diskretne elegancije, tako da ovde možete izvesti voljenu osobu na večeru, poslovne partnere na ručak, doći opušteno ili u elegantnom izdanju — i nećete pogrešiti.
Takođe nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za čorbu od morske ribe, crvenu ili belu, fino balansiranog ukusa, bogatu ribom.
Za dalju plovidbu u „Portu" se od osnivanja koristi barka, autentično plovilo u prirodnoj veličini bogato zastrto predjelima na bazi plodova mora, od pašteta i salata, do mekušaca i maslina.
Među hladnim predjelima probali smo savršeno tanke i ukusne filete od dimljene sabljarke, a od toplih preporučujemo bogati crni rižoto i više nego zanimljiv melancane - plavi patlidžan sa dimljenim lososom.
Naravno, glavna ponuda odnosi se na raskošan izbor morske ribe koju birate sa leda, uz školjke, škampe i gambore, sipu i hobotnicu.
Riba se sprema na nekoliko načina: na žaru, lešo, u soli, sa povrćem ili u rerni sa krompirom.
Sa grila smo probali odličan file tune i rep grdobe, uz garnirung od blitve, gde su odlično ispečeni komadi kvalitetne morske ribe pojačani ukusnom marinadom.
Brancin u soli izgleda vrlo neobično, a kada ljubazno i vešto osoblje na stolu pored vas razbije oklop od soli, pod njim je riba savršenog ukusa kojoj je ovakav način pripreme očuvao i svežinu i mekoću.
Kao i u svemu ostalom, i izbor deserta je impozantan: od suve pite, preko pita od jabuka i višanja, do mille-feuille, tortina sa čokoladom i tiramisua.
Bogata vinska karta stavlja akcenat na italijanska vina, a kada se zna da se proteklih godina o „Portu" pričalo i prepričavalo uz neskrivene uzdahe zadovoljstva, gastronomski doživljaj za sve ljubitelje morskih specijaliteta ovde je garantovan.
Obrok za dvoje, bez pića, košta 4.000 dinara.