Pomozite deci da razumeju razvod

Izvor: Mondo, 17.Feb.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozite deci da razumeju razvod

Tužna statistika kaže da se gotovo 50 odsto brakova u svetu završi razvodom, ali koliko god bolno to iskustvo bilo za vas, ako imate decu morate se pobrinuti da ona ostanu zaštićena.

Razvod je emotivno razarajuće iskustvo čak i ako se oboje slažete da dalje ne možete zajedno. Tužna statistika kaže da se gotovo 50 odsto brakova u svetu završi na taj način, ali koliko god bolno to iskustvo bilo za vas, ako imate decu morate se pobrinuti da ona ostanu zaštićena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Portal Bounce Back donosi nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da deci objasnite šta se dešava sa vašim, ali i njihovim životom.

Budite iskreni

Ne tretirajte dete kao neznalicu ili manje inteligentno biće samo zato što su malo. Deca imaju sjajnu intuiciju, i vešta su u čitanju govora tela i emocija koliko i odrasli, tako da su sigurno svesna onoga što se u kući dešava. Možda situaciju neće u potpunosti razumeti, ali će je zasigurno osetiti u punoj meri.

Važno je da u razgovoru sa detetom oboje učestvujete, i zajednički mu objasnite da će se stvari promeniti, da se mama i tata razvode i da više nećete živeti svi zajedno. Budite iskreni, razgovarajte sa njima pažljivo, ali nemojte detetu podilaziti zato što je malo. Najvažnije je da dete uverite da ga tata i mama vole i da će uvek biti tu za njega.

Pažljivo birajte reči

Objasnite detetu da su mama i tata odlučili da više ne žive zajedno jer oboje misle da je tako najbolje za sve. Ali, nemojte govoriti da se "mama i tata više ne vole". Deca odrastaju okružena ljubavlju, i to je za njih najprirodnija stvar na svetu. Ako roditelji kažu da više ne vole jedno drugo, kod deteta se može javiti strah da će mama i tata jednog dana tako prestati da vole i njega.

Pobrinite se da dete zna da ono nije krivo ni za šta

Pažljivo, ali dovoljno odlučno detetu objasnite da razvod nije njegova krivica ni na koji način, i da se radi isključivo o odnosu između vas i vašeg partnera i vašoj zajedničkoj odluci da se rastanete jer je tako najbolje za sve. Razgovarajte sa detetom dok ne budete potpuno uvereni da razume da vaš razvod ne znači i kraj vaše ljubavi prema njemu, niti vaše roditeljske brige. Takođe je važno da naglasite da ćete vi (mama, tata i dete ili deca) i dalje biti porodica, bez obzira na to što vi i vaš partner više nećete biti u braku i što nećete živeti zajedno.

Nemojte pričati loše o partneru pred detetom

Odnos između vas i vašeg bivšeg partnera je vaša stvar. Uprkos tome što može biti prilično komplikovan, naročito u prvim mesecima nakon razvoda, nikada, ali stvarno nikada, čak ni kada padnete u očajanje (a to će se sigurno dešavati, čak i ako je odluka o razvodu bila zajednička), nemojte detetu govoriti ružno o majci ili ocu. Time ćete samo povrediti rođeno dete. Za dobro sopstvenog deteta, budite pristojni i birajte reči kada govorite o bivšem supružniku.

Ako imate novog partnera, budite veoma pažljivi

Kad neko novi uđe u vaš život, poštujte osećanja svog deteta. Ako veza postane ozbiljna, objasnite detetu da je vaš novi partner neko do koga vam je stalo, ali nikada ne primenjujte "ovo je nova mama" ili "ovo je novi tata" pristup. Najbolje bi bilo da se pre nego što dete upoznate sa novim partnerom savet potražite od psihologa. I još nešto, ako vaš bivši supružnik ima novu vezu, a vi ste sami, nikada o njegovom novom partneru ili partnerki ne govorite ružno pred detetom. Možda će vam ponekad biti teško da se uzdržite, ali uvek imajte na umu da je to za dobro vašeg deteta.

Kada dođe do razvoda, deca su nedužna, ali snose posledice roditeljske odluke. Zato se pobrinite da budu okružena ljubavlju, i nikad ne očekujte podršku od njih. I kad vam je najteže, ne smete gubiti iz vida da je dete ipak dete, a vi ste - roditelj.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.