Poljaci imaju rešenje za smog: Smanjuje zagađenje u krugu od 3 kilometra, za 15 do 30 odsto

Izvor: B92, 27.Jan.2022, 13:31

Poljaci imaju rešenje za smog: "Smanjuje zagađenje u krugu od 3 kilometra, za 15 do 30 odsto"

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi top koji koristi zvučne talase da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji vazduh.

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velike obrnute kupe koja svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk. Cilj je da se zvukom otera smog iz Kalvarije Zebžidovske koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zime kada građani pale peći koje zagađuju vazduh.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Vazduh u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi pa u najgorim delovima godine višestruko prelazi granice koje postavlja EU.

Naučnici tvrde da top stvaranjem zvučnih talasa doprinosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom vazduhu.

"Koristimo vertikalni udarni talas koji nastaje izgaranjem acetilena i vazduha", rekao je Dominik Gribos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od izumitelja topa.

"Talas odbacuje zagađeni vazduh na veću visinu", rekao je za AFP. Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

"Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa", rekao je Gribos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Stanovnici podržavaju testiranje

Istraživači pokušavaju da odrede potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vreme potrebno za čitav postupak.

Cena je procenjena na 1000-1500 zlota po satu korišćenja. Gribos je rekao kako se nada da bi izum mogao da ima komercijalnu primenu, posebno u Poljskoj. Stanovnici Kalvarije Zebžidovske uglavnom podržavaju ovu ideju, uprkos zvuku.

"Ovde je smog veoma gust. Ne možemo da provetravamo stanove zbog smrada. Stoga ako može da pomogne, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet", rekla je Jolanta Valkovic, 43-godišnja računovotkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.