Polako sa plastičnih na papirne kese

Izvor: B92, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polako sa plastičnih na papirne kese

Pojedine trgovačke firme u Srbiji nude kupcima papirne umesto plastičnih kesa koje zagađuju prirodu, jedna opština je najavila zabranu plastičnih kesa, a drugi čekaju na inicijativu državnog vrha.

Trgovinska kompanija "Veropulos" saopštila je da jednom nedeljno kupcima u Beogradu nudi pakovanje robe u papirne kese u okviru akcije "Živi zdravo".

Kako je rečno agenciji Beta, "Veropulos" namerava da proširi tu praksu jer papirna ambalaža ne zagađuje kao plastična.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Trgovinski lanac "Delta maksi" najavio je da će od septembra iduće, 2009. godine, početi da obaveštava kupce o prednosti korišćenja papirnih kesa.

Predstavnik rukovodstva za kvalitet "Delta maksija" Sanja Jevđenijević izjavila je agenciji Beta da je za prelazak sa plastičnih na papirne kese potrebno duže vreme.

U prodavnicama te firme mesečno se potroši nekoliko stotina hiljada kesa.

Prema njenim rečima, početni korak trebao bi da bude regulisanje propisa na nivou države o odvajanju i razvrstavanju otpada.

"Delta maksi" će krajem ove godine početi sa uvođenjem standarda ISO 14000 čiji je osnovni cilj smanjenje zagađenja.

"U međuvremenu ćemo pregovarati sa dobavljačima plastičnih kesa i insistiraćemo da budu proizvedene od recikliranog materijala. Verujemo da će i Ministarstvo ekologije izaći u susret proizvođačima i ponuditi im subvencije u cilju zaštite životne sredine", rekla je Jevđenijević.

Ona je rekla da su u bugarskom maloprodajnom lancu "Pikadili" koji je deo komanije "Delta maksi", već ostvareni kontakti sa dobavljačima papirnih kesa, ali da će u Bugarskoj procedura ići brže jer zakon, u skladu sa propisima EU, utvrđuje obavezu za uvođenje takvih promena.

U slovenačkoj kompaniji "Merkator" agenciji Beta rečeno je da će ta kompanija podsticati dobavljače i proizvođače da koriste recikliranu ambalažu i povećavaju razvoj proizvoda u pakovanjima koja se mogu ponovo upotrebiti.

Oni su takođe naglasili da je potrebno informisati potrošače kako bi lakše prihvatili promenu i prelazak na papirne i platnene kese.

Opština Vranje prva je u Srbiji najavila da će 2010. godine zabraniti upotrebu plastičnih kesa.

Gradski sekretar Sekretarijata za životnu sredinu Branislav Božović rekao je da i u Beogradu postoji inicijativa za zabranu prometa plastičnih kesa, ali da to nije moguće sprovesti bez odobrenja višeg nivoa vlasti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papirne umesto plastičnih kesa

Izvor: RTS, 30.Avg.2008

Iako su tanke, nekvalitetne i besplatne - plastične kese skupo koštaju nabavljače, a najopasniji su oblik smeća. Prosečan rok upotrebe jedne kese je samo 20 minuta, dok je za njeno raspadanje potrebno oko 400 godina. Pojedine trgovačke firme napokon i u Srbiji kupcima nude papirne umesto plastičnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.