Pola veka jedne od najvažnijih istraživačkih stanica u Srbiji

Izvor: B92, 07.Feb.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka jedne od najvažnijih istraživačkih stanica u Srbiji

Pre pola veka grupa učenika u Valjevu pozvala je naučnike i profesore da im pomognu u istraživanju i proučavanju prirode. Tako je nastao pokret

mladih istraživača "Vladimir Mandić Manda", iz čijeg se krila kasnije izrodila Istraživačka stanica "Petnica".


"Naša ideja je da cela godina bude godina jubileja, da ne fokusiramo sve na jedan događaj zato što je mnogo toga urađeno u prethodnih 50 godina, a ono što je najzanimljivije je da je na desetine hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladih ljudi dobilo priliku da u pravom uzrastu, dok su osnovci i srednjoškolci dobiju podršku i aktivno rade u nekom od pedesetak klubiva mladih istraživača", rekao je u "Jutru" Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice "Petnica".

Božić je dodao da je Petnica nezavisna institucija i da tako funkcioniše već 37 godina.

"Finansira se 30 odsto iz budžeta Srbije, ostala sredstva samostalno obezbeđujemo kroz projektno finansiranje, donacije in a razne druge načine… Naša ideja je da još malo smanjimo učešće države", objasnio je Božić.

Pogledajte više u prilogu o jednoj od najvažnijih istraživačkih stanica u Srbiji:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.