Pol Makartni plagirao pesmu hrvatskog muzičara? Zadovoljio bih se time i da ga upoznam

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 11:04

Pol Makartni plagirao pesmu hrvatskog muzičara? "Zadovoljio bih se time i da ga upoznam"

"Teoretski bih mogao da ga tužim, ali svi ti postupci su skupi. Stupio sam u kontakt s nekim ljudima koji ga znaju pa ću videti šta će od svega biti. Ja bih se zadovoljio već i time da ga upoznam", rekao je hrvatski muzičar Jurica Pađen, koji tvrdi da je čuveni muzičar "pozajmio" delove njegove pesme.

"Eto, ovo je dokaz da sam u korak sa svetskim trendovima. I za mene veliki kompliment", rekao je Pađen (65), jedan od osnivača grupa "Parni valjak" i "Aerodrom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pesmu "Samo me draga ne ostavi" snimio je 1997. godine. Ser Pol Makartni (77) "Confidante" snimio je 2018. Već je slovenačka nezavisna kompanija pomoću softvera utvrdila da je podudarnost pesama čak 97 posto.

Jurica je pesme dao i Autorskopravnom odboru Hrvatskog društva kompozitora. Od januara su se bavili slučajem, a pre nekoliko dana Pađen je dobio njihovo mišljenje - jednoglasno je usvojeno mišljenje da u delovima oba dela postoji izrazita podudarnost.

Juče se javio i poljski radio, koji na svojim stranicama takođe tvrdi da ser Pol Makartnii gospodin Pađen imaju gotovo iste pesme, prenosi 24sata.hr.

"Ne želim da kažem da je Makartni plagijator, to bi bilo preteško. Možda je stvarno slučajna podudarnost", rekao je muzičar, koji još nije odlučio koji će mu biti naredni koraci i da li će krenuti u nekakvu pravnu bitku.

"Po meni je on najveći živi muzičar. Ako ništa drugo, ovo je mišljenje dobro uokviriti pa lepo staviti na zid", našalio se Pađen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.