Poklanjajte sa srcem

Izvor: Politika, 31.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklanjajte sa srcem

Jelka, doček, gužva, vatromet, petarde, moda, pokloni, prolazi vam kroz glavu u ovom periodu, dok se suočavate sa činjenicom da je još jedna godina za vama, odnosno još jedna pred vama, zavisno od toga da li ste pesimista ili optimista. Imate li uopšte vremena da se na taj način bavite sobom i drugima, u istorijskoj epohi u kojoj je potrošačko društvo nametnulo pravila igre, a od Deda Mraza, u ime marketinga, stvorilo sezonskog manekena broj jedan?
U prednovogodišnjoj sezoni popusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na svakom koraku neko vas vreba da vam, u skladu sa potrošačkom logikom, "uvali" nešto što ćete pokloniti nekome. Ali ne zaboravite da je to "nešto" obično samo komad veštačkog materijala, parče plastike, stakla ili metala, koje bi nekoga trebalo da obraduje. Kako smo prilično oguglali na robu koja pljušti sa svih strana, mameći nas oblicima, bojama i mirisima, danas treba biti promućurniji kupac i izbegavati kupovinu "na prvu loptu". Ne zbog uštede, već zato da bi svi ti silni predmeti dobili neki smisao. A smisao im dajy: sadržaj i iskrena namera. Toliko nekritički kupujemo poklone da nam osmeh refleksno obasjava lice čim nam se nešto zašareni pred očima. Problem je u tome što se pokloni često kupuju reda radi, a ne iz iskrene potrebe za davanjem. Primanje, s druge strane, svi volimo, ali ukoliko poklon nema smisao i simboliku, ubrzo izbledi, jer se nižu nove prilike za "obavezne" poklone. Za njihovo davanje i primanje. Svako čudo za tri dana. Ako pak poklon pogađa direktno u srce, onda je ispunio svoju misiju.

Tako i poklanjajte. Ako nemate novca, odnosno ako vam je stigla opomena iz banke da ste prekoračili sve (ne)dozvoljene minuse uvek možete da darujete ono najbolje od sebe – osmeh i posvetite vreme osobi do koje Vam je stalo. Tu su, naravno, i sitnice koje minimalno koštaju, a mogu da prenesu vaše iskrene i lepe želje. Možda obična šoljica sa duhovitim sloganom, koji će dotičnu osobu uvek podsećati na zajednički trenutak, poznat samo vama, možda knjiga mudrih misli, privesak u vidu metalne pločice u koju ste dali da se ugravira nešto što samo vi možete da smislite, a što osoba kojoj se poklanja može da razume. Dodatak u vidu "šifrovane" posvete ili ručno pravljene čestitke daće posebnu draž tako da će običan poklon postati uspomena.

Priredite potrošačkom društvu najgoru noćnu moru, a to su nematerijalni pokloni: odvedite dragu osobu na lepo, za vas posebno simbolično mesto, recite joj nešto neponovljivo i originalno, izmamite joj osmeh, dajte poljubac... Jer, život je satkan od trenutaka koje ćemo pamtiti i onih koje ćemo zaboraviti. A pamtimo one u kojima smo uživali, kada smo se smejali iz sveg glasa, plesali do zore, kada nam je neko rekao nešto toplo i iskreno, kada smo dobili simboličan poklončić, kojim je davalac pokazao da nas dobro poznaje. Pokloni sa smislom i od srca, koji ne koštaju mnogo, ne pogoduju potrošačkom društvu, ali zato će pogoditi cilj, a to je: vaša i sreća vama dragih ljudi u novogodišnjoj noći.

A za nju se naoružajte samo dobrim raspoloženjem – i dobrim karminom za poljupce. Neka Nova godina bude povod za emocije i sagledavanje pravih stvari u životu, a ne za gomilanje predmeta za koje ionako više nema mesta. A ni potrebe.

Nesvesni da smo često opterećeni tuđim i sopstvenim očekivanjima, večito se zaklinjemo da ćemo u novoj godini biti uspešniji, bogatiji i lepši, dok o sreći mislimo tek kada je nešto ozbiljno ugrozi. A lepa i bogata Klaudija Šifer, jednom je na pitanje "da li bi joj teže palo da bude ružna ili siromašna", odgovorila: "Da budem nesrećna". Zato gledajte da u narednoj godini budete makar malo – srećniji. U to ime: Srećna vam Nova 2008!

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.