Pokazuju bol samo kada je kritično: Kako da prepoznate da vašeg psa nešto muči

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 13:41

Pokazuju bol samo kada je kritično: Kako da prepoznate da vašeg psa nešto muči

Možda ovo niste znali, ali psi imaju veoma visok prag tolerancije na bol (višestruko viši od ljudskog) i gotovo nikada neće pokazati da s njima nešto nije u redu. Da ih nešto muči, psi pokazuju tek kada situacija postane kritična, a stepen bola izrazito visok. Tada možda već postane kasno za veterinarsku pomoć, pa je od ključne važnosti da naučite kojim nam to signalima psi ukazuju na to da ih nešto boli.

Izostanak apetita

Smanjenje želje za hranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan je od simptoma koje ljudi ne dovode uvek u vezu sa postojanjem bola. Međutim, u slučaju kad se ljubimac povredi, normalno je da on manje jede tokom oporavka. Gubitak apetita karakterističan je I za bolove zuba i vilice. Uostalom, psi sa zuboboljom, kao i ljudi, izbegavaju da jedu.

Mrzovolja

Baš kao i ljudi, psi koji se ne osećaju dobro postaju neraspoloženi i mrzovoljni. Činjenica da je inače veseo, druželjubiv i živahan pas postao ćutljiv, povučen, apatičan ili čak agresivan može da se objasni bolom koji on trpi. U ovakvim situacijama se snižava njegov prag tolerancije, pa nije retkost da inače mirna životinja čak i ujede svog vlasnika, naročito ukoliko ovaj svesno ili slučajno dodirne bolno mesto. S druge strane, ima i onih pasa koji kada su bolesni traže više pažnje od članova svoje ljudske porodice, jer im u tim trenucima prija bliskost sa ljudima.

Stomačni problemi

Psi mogu imati brojne probleme sa varenjem i funkcionisanjem stomaka i mnoge od njih muče ove tegobe. Sitniji problemi sa želucem, crevima ili drugim organima nisu baš lako prepoznatljivi. Zato je prekomerno balavljenje dobar indikator mučnine za vlasnike. Alarm bi naravno uvek trebalo da upale povraćanje, proliv ili zatvor (konstipacija). Ovi simptomi jasno pokazuju da ljubimca stomak ne služi najbolje i da on zbog toga najverovatnije - trpi bol. Mnoge kuce pate i od nadutosti, koja se manifestuje neraspoloženjem, vidnom nadutošću u predelu stomaka, teškim disanjem, uznemirenošću, uplašenim pogledom kojim pas zapravo moli da mu pomognete, navodi Petmagazine.

Hramanje

Ovaj simptom je jednostavan i očigledan. Psi mogu da hramlju iz mnogo razloga, ali svi su u direktnoj vezi sa postojanjem bola. Stariji psi uglavnom pate od artritisa. Najočigledniji znak da mezimac trpi artritični bol u kostima jeste odbijanje da se kreće uz stepenice ili sporo ustajanje. Ukočenost je još jedan od gotovo sigurnih znakova bola zbog artritisa. Takođe, alarm su i odbijanje skakanja na omiljeno mesto ili spuštanje glave radi uzimanja hrane. Ovo su jasni su indikatori da psa nešto boli ili da ima povrede leđa ili vrata.

Cviljenje, lajanje, zapomaganje

Zapomaganje je verovatno najčešći način na koji nam ljubimac ukazuje na to da nešto nije u redu s njegovim zdravljem. Zavijanje i cviljenje bez očiglednog razloga uglavnom su znak da pas trpi bol visokog intenziteta. Problem je, međutim, otkrivanje odakle on potiče i čime je izazvan. Ako primetite ovakvo ponašanje kod svog mezimca – odmah ga odvedite veterinaru, koji će pregledom ustanoviti šta vašeg mezimca boli i pružiće mu potrebnu pomoć.

Zadihanost

Da li znate da dahtanje može biti znak bola kod pasa? Životinje koje su izložene bolu ubrzano dišu, što je ponekad praćeno drhtanjem različitog intenziteta. Ovaj simptom nije uvek lako uočljiv jer se pojedine rasa pasa odlikuju upravo pojačanim dahtanjem. Vlasnicima se savetuje sa obrate pažnju ukoliko njihov pas dahće više nego uobičajeno ili otežano diše u situacijama kada obično to ne čini – u snu, prilikom mirovanja ili lakih šetnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.