Pogledajte spektakularnu solarnu baklju

Izvor: B92, 18.Apr.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte spektakularnu solarnu baklju

Kamere NASA-e snimile su veliku solarnu baklju na Suncu koja je izbacila vruću plazmu u svemir. Jedna od najepših eksplozija u poslednjih nekoliko godina, bila je klase M1, što je smešta na sredinu lestvice koju naučnici koriste kako bi izmerili snagu solarnih baklji.

Uprkos tome, zbog položaja na levoj strani Sunca, NASA je s letelice SDO mogla da načini fantastične snimke. Za ovakvu eksploziju zaslužno je i to što je bila u aktivnom području Sunca.

Usled >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snažnih baklji koje su usmerene prema Zemlji (ova nije bila), mogu nastati severna ili južna polarna svetlost, ali mogu predstavljati pretnju i astronautima i satelitima kao i električnoj mreži, navigacionim i komunikacijskim sistemima na Zemlji.

Snaga baklji meri se slovima C, M i X, gde su X najsnažnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.