Žena žrtve podmornice otkrila: Poginuli su u mrklom mraku, slušajući muziku, bez ideje o tragediji

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 09:10

Žena žrtve podmornice otkrila: Poginuli su u mrklom mraku, slušajući muziku, bez ideje o tragediji

"Pet putnika u podmornici Titan, osuđenoj na propast, provelo je svoje poslednje trenutke slušajući muziku u potpunom mraku i posmatrajući bioluminiscentna stvorenja u dubini", otkrila je žena jedne od žrtvi.

Kristin Davud, supruga Šahzade i Sulejmanova majka, oglasila se za Njujork tajms pa otkrila nove detalje tragedije potonuća podmornice Titan, te da su njen suprug i sin zamalo izbegli tragediju.

Naime, Davudovi, koji su iz Sarija, odleteli su za Toronto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 14. juna. Njihov let za Sent Džon, da bi se pridružili ekspediciji je otkazan, tako da su imali dodatni dan da istraže grad. Njihov let sledećeg dana je odložen i plašili su se da možda neće stići na ukrcavanje.

"Zapravo smo bili prilično zabrinuti, kao, o moj Bože, šta ako otkažu i taj let? Gledajući unazad, očigledno, volela bih da jesu", rekla je gospođa Davud koja je putovala matičnim brodom podmornice, "Polar Prince", sa njihovom ćerkom Alinom (17).

Davud je rekao da su stigli u luku u Sent Džonsu na Njufaundlendu usred noći 15. juna i otplovili ka mestu ronjenja.

Gospođa Davud otkrila je nove, do sada nepoznate detalje, poput toga da su oko plovidbe bili održani brifinzi u 7 i 19 časova, sa naučnim razgovorima i diskusijom o olupini i ekspediciji. Onima koji su se pripremali za spuštanje rečeno je da nose debele čarape i kapu jer bi u dubini moglo da bude veoma hladno, kao i da se pridržavaju 'dijete sa niskim sadržajem' dan pre ronjenja, bez kafe ujutru. Na brodu nije bilo toaleta, već samo toalet sa flašom, iza zavese.

Putnicima je rečeno da učitaju svoju omiljenu muziku na svojim telefonima, kako bi mogli da je slušaju - mada je Raš zabranio kantri muziku.

Takođe ih je upozorio da će spuštanje biti u mrklom mraku jer su farovi ugašeni kako bi se uštedela baterija za vreme kada se spuste do morskog dna. Međutim, rečeno im je da će verovatno videti bioluminiscentna stvorenja.

Kristin Davud je rekla i da je njen muž bio toliko uzbuđen da je bio 'kao dete koje vibrira' uoči putovanja. Govoreći o svom suprugu, Kristin je istakla da su postali fascinirani Titanikom nakon posete izložbi u Singapuru 2012. godine, na 100. godišnjicu potonuća broda. Porodica je 2019. posetila Grenland i bila je zaintrigirana glečerima koji su obloženi santom leda. Ona je našla oglas za "OceanGate" i prvobitno je nameravala da putuje sa svojim mužem.

Njihovo putovanje je odloženo zbog pandemije, međutim, i kada su uspeli da dođu, Sulejman je bio punoletan pa je mogao da ide umesto nje. Tinejdžer je sa sobom poneo Rubikovu kocku, u nadi da će oboriti svetski rekord za njeno kompletiranje na najvećoj dubini. Kristin je takođe rekla i da su Raš i njegova supruga Vendi otputovali u London - gde su živeli - da ih informišu o putovanju, ali je tehnički aspekt ostao nejasan.

"Ta inženjerska strana, jednostavno nismo imali pojma. Mislim, sediš u avionu, a ne znaš kako motor radi", pričala je neutešna Kristin, ističući da su svi bili zaneseni idejom o avanturi.

Kristin Davud je rekla i da je Nargeolet, jedan od najistaknutijih svetskih stručnjaka za Titanik, koji je bio među poginulima, održao prezentaciju o svojih 37 prethodnih zarona na Titanik i ispričao grupi priču o tome kako je jednom "zaglavio tamo tri dana, a podmornica je bila van komunikacije".

Rekla je i da se muž tada okrenuo ka njoj i rekao: "O, moj Bože, ovo je tako kul".

Dodala je: "Imao je veliki sjaj na licu govoreći o svim ovim štreberskim stvarima.'

Ujutro 18. juna, putnici su morali da budu na palubi u 5 ujutro. Kristin Davud je rekla da je impresionirana profesionalnošću onih na palubi.

"Bilo je to kao dobro podmazana operacija – mogli ste da vidite da su to radili i ranije mnogo puta", rekla je ona.

Kasnije tog jutra, malo nakon što se posada ukrcala u podmornicu, Kristin Davud je čula da je neko rekao da je komunikacija sa Titanom izgubljena. Otišla je do mosta, gde je ekipa nadgledala spuštanje, i rečeno joj je da ne brine jer komunikacija može biti nepouzdana. Rečeno joj je i da će se, ako postoji problem, misija prekinuti i podmornica će baciti tegove na brod i popeti se na površinu. Neko joj je tada međutim rekao da ne znaju gde je Titan.

"I ja sam gledala u okean, za slučaj da ih možda vidim kako izranjaju“, rekla je.

Inače, Kristin je bila na matičnom brodu kada je stigla vest, pet dana kasnije, da su pronađeni ostaci podmornice.

Podsetimo, posada Titana je započela ronjenje do olupine Titanika u 8 ujutro 18. juna, jedan sat i 45 minuta nakon ronjenja, dok je već u 9.45 kontakt izgubljen.

Sada je poznato da je američka mornarica u tom trenutku registrovala zvuk implozije. Pet dana kasnije, ostaci podmornice pronađeni su na morskom dnu, 1.600 stopa od Titanika.

Putnici podmornice - izvršni direktor kompanije koja stoji iza ekspedicije, Stokton Raš (61); francuski stručnjak za Titanik P.H. Nargeolet (77); 58-godišnji britanski milijarder i avanturista Hamiš Harding; i otac i sin Šahzada Davud, 48, i Sulejman Davud, 19 - verovatno su umrli istog trenutka, bez ikakvog pojma o tome šta se dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"UMRLI SU U POTPUNOM MRAKU SLUŠAJUĆI MUZIKU" Otkriveno šta su radili članovi posade "Titana" neposredno pre katastrofe: Rečeno im je da će videti ČUDNA STVORENJA

Izvor: Blic, 03.Jul.2023

Petoro članova posade podmornice "Titan", koja je implodirala u Atlantiku dok se spuštala do olupine "Titanika", provelo je svoje poslednje trenutke slušajući muziku u potpunom mraku i posmatrajući bioluminiscentna stvorenja u dubini, otkrila je žena jedne žrtve.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.