Počeo EuroDIG 2009

Izvor: B92, 15.Sep.2009, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo EuroDIG 2009

U Ženevi je danas, 14. septembra, počeo drugi po redu Evropski dijalog o upravljanju Internetom (EuroDIG – European Dialogue on Internet Governance) koji na jednom mestu okuplja preko 200 predstavnika vladinih institucija, međunarodnih organizacija, kompanija i civilnog sektora iz 31 jedne zemlje iz Evrope, i nekoliko zemalja van Evrope.

Sesija koju vodi jedan od naših predstavnika iz civilnog sektora

Struktuiran u šest sekcija i nekoliko panel diskusija, EuroDIG >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će omogućiti učesnicima da razmatraju različite pristupe budućem razvoju i upravljanjem Internetom (više o upravljanju Internetom na linku), koji ubrzano postaje krucijalni problem kako je Internet promenio živote i radno okruženje miliona ljudi širom sveta.

Sa druge strane trenutno je veoma aktuelno pitanje organizacionog upravljanja svetskom mrežom, jer u ovom mesecu, ICANNu, međunarodnoj instituciji zaduženoj za brigu i upravljanje Internetom ističe ugovor o ovim poslovima sa američkom vladom. Ko će ubuduće i na koji način upravljati sajber prostorom? Da li treba osmisliti novi način organizacije ovih poslova ili produžiti dosadašnji ugovor? Ne samo Evropa, već i Kina i mnoge druge velike zemlje zahtevaju izmenu modela, po kojem vlada SAD formalno odlučuje o upravljanju Internetom? Internet nije više samo američki projekat. Još pre više od 15 godina postao je globalni fenomen, pa i nasleđe iz starih vremena treba menjati.

Neke od zanimljivih tema koje će biti pomenute danas i sutra u Švajcarskoj su i pristup Internetu, online privatnost, sajber kriminal, kritični Internet resursi, socijalne mreže i naravno neutralnost mreže (kao možda jedna od najvažnijih tema, kako bi se i u budućnosti svim korisnicima Interneta omogućio potpuni pristup svim infomacijama, uslugama i servisima, bez dodatnog plaćanja). Vrlo važne će biti i teme kvaliteta, pouzdanosti i odgovornosti za sadržaje kreirane od strane korisnika Interneta, i novih medija, kao i uloga javnih servisa, pitanja autorskih prava, i medijske pismenosti. Posebno će biti zanimljiva diskusija o tome kako vidimo Internet 2020. godina.

Obraćanje g. Prokića učesnicima

Na Ceremoniji otvaranja u zgradi Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union), organizatora ovog skupa, govorili su i predstavnici nekoliko parlamenata i Evropskog parlamenta (preko video linka). Pored predstavnika Švedske, Grčke, Velike Britanije, i Italije, među govornicima na otvaranju je bio i Nenad Prokić, poslanik Narodne skupštine Srbije. Prokić se osvrnuo pre svega na činjenicu da bi filtriranje sadržaja i restrikcije bile korak nazad.

Pored predstavnika Parlamenta, na ovom važnom skupu o budućnosti Interneta, iz Srbije su prisutni i predstavnici Republičke agencije za telekomunikacije, Ministarstva telekomunikacija i informacionog društva, Ministarstva kulture, i civilnog sektora koji se bavi ovim temama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.