Po čemu su sve poznati Francuzi? VIDEO

Izvor: B92, 15.Jul.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po čemu su sve poznati Francuzi? VIDEO

Mogli bismo danima da pričamo o Francuskoj i svemu onome po čemu je poznata. Prefinjenost, moda, svetski poznati dizajneri, čuveni sirevi, parfemi, a svakako i najpoznatiji svetski filozofi i pisci…

To je samo delić onoga što nam nudi najposećenija država na svetu, koju godišnje obiđe čak 82 miliona turista.

Ne postoji žena na svetu koja nije čula za Koko Šanel i koja nije poželela makar jednom da oseti njen čuveni parfem sa brojem 5 na sebi. Slavna modna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diznajerka je naučila žene zlatnom modnom pravilu - mala crna haljina je obavezna u ormanu svake žene.

Francuska budi svačija cula… Za ljubitelje vina i sira nema boljeg mesta. Čuveni tanjir sireva postoji u restoranima sirom sveta, ali ih ova zemlja nudi u više od 400 vrsta.

O tome da francuska kuhinja nikoga ne ostavlja ravnodušnim govori i činjenica da se francuska gastronomija od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Veliki umovi Francuske ostavili su neizbrisiv trag na svetsku književnost. Filozofi Dekart i Paskal u 17, pesnik Šarl Bodler u 19, Žan Pol Sartr i Alber Kami u 20. veku… Francuska je osvojila više Nobelovih nagrada za književnost nego bilo koja druga zemlja sveta - čak 15!

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.