Pištolj kao nacionalno obeležje Jute?

Izvor: B92, 26.Jan.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pištolj kao nacionalno obeležje Jute?

Američka savezna država Juta mogla bi da uskoro postane prva oblast koja će izabrati nacionalno oružje sa ciljem da oda počast Džozefu Brauningu, izumitelju pištolja M1911.

Predlog za ozvaničenje modela pištolja M1911 praktično je projurio kroz sve nadležne komitete da bi se ubrzo potom našao pred najvišim državnim telom ove države koje će odlučiti da li će ovo vatreno oružje postati jedno od obeležja Jute.

Republikanac Karl Vimer u obraćanju komitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podržao je ideju da se pištolj zavede kao jedno od obeležja kako bi se odala počast njegovom izumitelju.

„Džon Brauning izmislio je vatreno oružje koje je branilo sve one vrednosti i tradicije koje danas obeležavaju američki način života", izjavio je Vimer prilikom saslušanja pred komitetom.

Juta trenutno ima 24 državna simbola koji predstavljaju njenu istoriju, geografski položaj i kulturno nasleđe poput lonca, državnog drveta, nacionalnog plesa i himne.

Pištolj Brauning M1911 širom Amerike koriste snage vojska, policije ali i obični građani, zbog čega su vlasti izabrale ovo ručno oružje umesto nekih drugih modela vatrenog oružja koje je izumeo Brauning.

Predstavnik Komiteta za prevenciju nasilja, Stiv Gun, izjavio je da je odavanje počasti vatrenom oružju pogrešno pošto su počinioci brojnih krivičnih dela širom Amerike koristili pištolje, uključujući tu i masakr u Arizoni prilikom kojeg je život izgubilo 6 osoba.

„Mislim da je zaista sramota da jedna država glorifikuje nešto što je pre samo nekoliko nedelja bilo zaslužno za gubitak ljudskih života", izjavio je Gan.

Ukoliko predlog ne prođe, vlasti bi mogle da na neki drugi, prikladniji, način, odaju poštu gospodinu Brauningu, smatra Gan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.