Petak 13. više nije najbaksuzniji dan?

Izvor: B92, 13.Jan.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petak 13. više nije najbaksuzniji dan?

Možda je mnogima u svetu taj datum loš predznak, ali za holandske statističare petak 13. i nije tako baksuzan.

Oni čak tvrde da je petak 13. sigurniji od bilo kog drugog petka u godini.

Istraživanje holandskog Centra za statistiku i osiguranje pokazalo je da ima manje saobraćajnih udesa, požara i krađa na petak 13. nego bilo kog drugog petka.

"Teško mi je da poverujem da je to samo zato što tog dana ljudi iz predostrožnosti voze opreznije ili jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaju kod kuće, ali statistički gledano, vožnja je bezbednija na petak 13", kaže jedan od statističara centra.

U poslednje dve godine, prema podacima holanskih osiguravajućih društava, "običnim" petkom desi se u proseku 7.800 saobraćajnih nesreća, dok prosek za petak 13. iznosi 7.500 udesa.

Tog dana je, takođe, zabeleženo manje požara pa i krađa.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

13.01.2012 ::: Danas je petak 13. Vozači, ne plašite se!

Izvor: AutoMagazin, 13.Jan.2012

Nemački autoklub ADAC, istraživao je, koliko se saobraćajnih udesa događa na ovaj "baksuzan" datum. U 2010. godini, tokom petka trinaestog, nije se dogodilo više saobraćajnih nezgoda, nego za vreme drugih petak dana, a godinu dana ranije, za vreme petka trinaestog je bilo manje saobraćajnih nesreća,...

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.