Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet malih životinja koje su se petljale sa velikom naukom (FOTO)

Rješavanje tajni univerzuma može da bude ogroman projekat. Ali naučnici su se nedavno uvjerili da je potreban samo jedan mali glodar ili krilati stvor da sva njihova kosmička dostignuća izbaci iz kolosjeka.

Na CERN-u u Ženevi nalazi se ogromna podzemna mašina Veliki hadronski sudarač na kojoj su naučnici 2012 otkrili Higsov bozon.

Kako je iz instituta saopšteno, kvar je izazvala lasica koja je uspjela da uđe u jedan od transformatora i pregrize žice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Životinjica nije bila te sreće da preživi ovu avanturu.

Portparol CERN-a Arno Marsolije je potvrdio da je akcelerator u “standby” modu zbog tehničkih problema koje je izazvala lasica.

Iako nije jasno zašto mali glodari vole da grizu električnu opremu, zna se da to upšte nije rijetka pojava, kaže Roland Kejz, načelnik istraživačke laboratorije u Muzeju prirodnih nauka u Sjevernoj Karolini.

Ovo sigurno nije prvi put da da se životinje upetljaju u neke od najvećih naučnih projekata. Predstavljamo vam još četiri čudna susreta između životinja i mašina.

Termin „bag“ (buba) koji označava neki tehnički problem koristi se još od 1800tih. Vjerovatno jedna od najpoznatijih „buba“ je nesretni moljac koji se 1947. godine zaglavio u računar Harvard Mark II. Inženjeri koji su popravljali ovu glomaznu mašinu su bili toliko oduševljeni da su mrtvog moljca zalijepili u knjigu upisa i uz njega napisali „prvi slučaj da je buba „bug“ pronađena“. Sada se knjiga zajedno sa moljcem nalazi u Nacionalnom muzeju Američke istorije na Smitsonijanu.

Šezdesetih godina prošlog vijeka fizičari Arno Penzias i Robert Vilson su postavili antenu visoku 6 metara na laboratoriji Bell u Nju Džersiju u namjeri da zabilježe radio signale u prostoru između galaksija. Iako su na razne načine pokušali da oklone pozadinske zvukove, ovaj dvojac je i dalje čuo jednoličan zvuk na određenoj talasnoj dužini. Prvi sumnjivci za izazivanje smetnji bili su golubovi koji su koji su se ugnijezdili u anteni.

Njih dvojica su izmjestili uljeze i proveli sate čisteći golublji izmet. Ali smetnje nisu prestale, što se pokazalo kao dobro. Fizičari su na kraju otkrili da su slušali zvuke iz svemira, u stvari, eho velikoga praska koji prožima univerzum.

Veliki hadronski sudarač nije jedini akcelerator koji je imao problema sa životinjskim svijetom. 30. maja 2006 iz laboratorije Fermlab u Ilinoju je zabilježila da je imala problema zbog „napada rakuna“. Prema izvještaju, malo nakon ponoći maskirani uljezi pokušali su da sakriju tartuf u akcelerator, ali ih je osoblje otjeralo.

„Ni jedan rakun nije povrijeđen niti uhvaćen tokom ovih susreta“, stoji u izvještaju.

Ni Nasi nisu strani upadi životinjica. Lansirni kompleks svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi jednim dijelom se preklapa sa Nacionalnim utočištem za divlje životinje koji je dom krokodilima, barskim životinjama i ostaloj lokalnoj fauni. Ali, ono što je krasilo naslovnice bio je bezrepi šišmiš koji je se provozao na spejs šatlu Diskaveri.

Šišmiša su primijetili dok je visio sa narandžastog rezervoara na šatlu koji trenutak prije nego što je trebao da poleti. Misli se da je šišmišu je bilo slomljeno krilo, pa je vjerovatno zato visio sa šatla koji je jurio u nebo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.