Pet činjenica za današnji dan, 9. mart

Izvor: BKTV News, 09.Mar.2017, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 9. mart

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji obeležavaju današnji dan.

1. Beograd oslobođen od Turaka

Predvođeni Karađorđem, srpski ustanici su 1807. godine potpuno oslobodili Beograd od Turaka, iako je grad, kao politički centar pašaluka, bio čvrsto utvrđen i posednut jakim janičarskim snagama. Ustanici su tokom 1804, 1805. i 1806. bezuspešno pokušavali da zauzmu beogradsku tvrđavu i tek 8. januara 1807. beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vezir Sulejman-paša bio je prinuđen da preda Karađorđu Gornji grad, a dva meseca potom i Donji grad. Beograd je postao politički, vojni i kulturni centar nove Srbije i ostao je u srpskoj vlasti do propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine.

2. Rođen Bobi Fišer

Na današnji dan 1943. godine rođen je velemajstor Robert Bobi Fišer, prvi Amerikanac koji je osvojio titulu svetskog prvaka u šahu. Šampionsku titulu stekao je pobedivši 1972. u Rejkjaviku ruskog velemajstora Borisa Spaskog, a izgubio je bez meča 1975, kada je odbio da prihvati uslove Međunarodne šahovske federacije, pa je za prvaka sveta proglašen ruski velemajstor Anatolij Karpov.

3. Prve antirežimske demonstracije u Beogradu

Godine 1991. u srpskoj prestonici su održane prve velike antirežimske demonstracije. Policija je grubom silom rasturila demonstrante, nakon čega je centar grada zaposela vojska s tenkovima. Poginuli su jedan demonstrant i jedan policajac. Proteste zbog brutalnosti policije nastavili su narednih dana beogradski studenti.

4. Rođen čuveni italijanski moreplovac Amerigo Vespuči

Na današnji dan 1454. godine rođen je Amerigo Vespuči, italijanski moreplovac iz Firence, savremenik Kolumbov. Od 1490. bio je u službi španskog i portugalskog kralja. Preduzimao je više putovanja u Novi svet i stigao na obale Srednje i Južne Amerike. Opisao ih je u pismima Lorencu Medičiju i Pjeru Soderiniju.

5. Rođen Jurij Gagarin

Rođen je čuveni sovjetski pilot-kosmonaut, pukovnik i vojni novinar za pitanja astronautike Jurij Gagarin, prvi čovek koji je Zemlju obleteo u veštačkom satelitu i boravio u vasioni. U Luberecku je završio zanatsku školu 1951, a u Saratovu 1955. industrijski tehnikum i pilotski kurs u aeroklubu. Dvanaestog aprila 1961. obleteo je Zemlju za 108 minuta u kosmičkom brodu satelitu.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Pet činjenica za današnji dan, 10. mart

Izvor: BKTV News, 10.Mar.2017, 08:07

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan...1. Umro kralj Tvrtko I Kotromanić..Stjepan (Stefan) Tvrtko I Kotromanić, rođen 1338. godine, bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi kralj do 1391. godine, umro je na današnji...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.