Pet činjenica za današnji dan, 9. maj

Izvor: BKTV News, 09.Maj.2017, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 9. maj

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najbitnije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan, ali ujedno ostali utkani u živote svih nas.

1. Kolumbo krenuo na poslednje putovanje

Na današnji dan 1502. godine španski moreplovac Kristofer Kolumbo isplovio je iz španske luke Kadis na četvrto i poslednje putovanje u Novi svet. Kolumbo je umro 1506. u Španiji uveren da je na svojim putovanjima stigao u Aziju.

2. Osnovana tajna organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << "Crna ruka"

Na današnji dan 1911. godine u Beogradu je s ciljem ostvarenja ideala ujedinjenja srpstva - osnovana tajna organizacija "Ujedinjenje ili smrt", nazvana docnije "Crna ruka", čije su vođe bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković. Organizacija je predviđala oslobođenje srpskih krajeva koji su se tada nalazili pod okupacijom Turske, odnosno Austro-Ugarske.

3. Potpisana kapitulacije Nemačke

Godine 1945. u Berlinu je 16 minuta posle ponoći potpisana bezuslovna kapitulacija Nemačke. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij  Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general  Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi,  ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor,  najduže u Jugoslaviji, do 15. maja. U ratu koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.  Prema procenama, poginulo je između 50 i čak 80 miliona, od čega  između 38 i 55 miliona civila.

4. Preminuo nemački pisac Johan Kristof Fridrih fon Šiler

Godine 1805. preminuo je nemački pisac, filozof, istoričar i teoretičar umetnosti Johan Kristof Fridrih fon Šiler, najznačajniji nemački klasični dramatičar. Pobegao je 1782. iz Virtemberškog vojvodstva u kojem je radio kao pukovski lekar, a u Vajmar se preselio 1787, gde se sprijateljio sa Geteom, koji mu je pomogao da 1789. postane profesor istorije na univerzitetu u Jeni. Potom je izdavao časopise "Hore" i "Almanah muza". Dela: drame "Razbojnici", "Don Karlos", "Valenštajn", "Verenici iz Mesine", "Demetrijus" (nedovršena drama iz ruske istorije), tragedije "Fijeskova zavera u Đenovi", "Spletka i ljubav", "Marija Stjuart", "Devica Orleanska", komad o oslobodilačkoj borbi Švajcaraca "Vilhelm Tel", balade "Polikratov prsten", "Jemstvo", "Ibikovi ždrali", istorijski radovi "Istorija otpadništva ujedinjene Nizozemske", "Istorija Tridesetogodišnjeg rata", filozofske i estetičke rasprave "O ljupkosti i dostojanstvu", "O uzvišenom", "O estetičkom vaspitanju čoveka", "O tragičnoj umetnosti", "O naivnom i sentimentalnom pesništvu", epigrami "Ksenije".

5. Rođen borac za ukidanje crnačkog ropstva

Na današnji dan 1800. godine rođen je američki borac za ukidanje crnačkog ropstva Džon Braun, koji je u američkim državama Kanzas  i Virdžinija predvodio ustanke protiv robovlasnika i državne  uprave koja ih je podržavala. Teško ranjenog u borbi federalna  vojska ga je 1859. uhvatila u Virdžiniji, a robovlasnički sud  GA je osudio na smrt, posle čega je obešen.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.