Pet činjenica za današnji dan, 30. april

Izvor: BKTV News, 30.Apr.2017, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 30. april

Kao i uvek, redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji obeležavaju današnji dan.

1. Milanskim ediktom dozvoljeno hrišćanstvo

Rimski car Konstantin I Veliki, 30. aprila 313. izdao Milanski edikt kojim je legalizovano hrišćanstvo u Rimskom carstvu. Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koje je trajalo tri stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godina. Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine. Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru, a da za to ne snose nikakve posledice.

2. Džordž Vašington došao na mesto predsednika

Godine 1789. na današnji dan Džordž Vašington, koji je u ratu za nezavisnost od Velike Britanije komandovao vojskom kolonista, izabran je za prvog predsednika SAD. Bio predsednik osam godina, a povukao se iz politike 1797. odbivši da se treći put kandiduje za šefa države.

3. Osnovan Jugoslovenski odbor

Na današnji dan 1915. godine u Parizu osnovan Jugoslovenski odbor, organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austro-Ugarske, a koja je u vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobađanje južnoslovenskih zemalja od Austro-Ugarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

4. Adolf Hitler i Eva Braun izvršili samoubistvo

Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun, 30. aprila 1945. godine, izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle su u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, savezničke su osvojile Minhen, a francuske ušle u Austriju. Jedan su od najčudnijih parova u istoriji čovečanstva, a kruže priče da je ona jedina osoba koje se on plašio i pokoravao joj se.

5. Otvoren Železnički muzej

Godine 1953, na današnji dan, u Beogradu je za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav u Jugoslaviji, a koji je osnovan u februaru 1950. godine. Prva stalna postavka otvorena je 1953. pod nazivom "Kroz istoriju jugoslovenskih železnica". Muzej poseduje više od 40.000 predmeta, grupisanih u nekoliko zbirki. Najznačajnija je tehnička (zbirke lokomotiva, vagona normalnog i uzanog koloseka, signalnih i sigurnosnih uređaja i dr.), a zatim istorijska, umetnička i zbirka primenjenih umetnosti.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.