Pet činjenica za današnji dan, 3. maj

Izvor: BKTV News, 03.Maj.2017, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 3. maj

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje vezane za današnji dan.

1. Rođen poznati istoričar Makijaveli

Na današnji dan 1469. godine rođen je italijanski državnik i istoričar Nikolo Makijaveli, autor dela "Vladalac", u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam "makijavelizam".

2. Otkrivena Jamajka

Godine 1494. španski moreplovac Kristofor >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Kolumbo otkrio ostrvo kasnije nazvano Jamajka. Površina ostrva je 10.990 km², što ga po veličini svrstava na treće mesto u Velikim Antilima. Jamajka je po svojoj površini peta zemlja u Karibima, iza Kube, Dominikanske Republike, Haitija, i Bahama. Nalazi se oko 145 kilometara južno od Kube, i 191 kilometar zapadno od Hispaniole. Pripadnici domorodačkog naroda Taino su ovo ostrvo zvali Šajmaka, što na aravak jeziku znači zemlja drveta i vode ili zemlja proleća. Do 1665. ostrvo je bilo španski posed i zvalo se Santijago, nakon čega je prešlo u ruke Engleza (kasnije Velike Britanije), kada je nazvano Jamajka. Punu nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekla je 6. avgusta 1962.

3. Velike studentske demonstracije

Na današnji dan 1968. godine žestokim sukobima s policijom u Parizu počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklevanja vlasti da sprovede reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, a protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.

4. Svetski dan slobode medija

Odlukom iz 1993. godine, Generalna skupština UN proglasila je 3. maj za Svetski dan slobode medija kako bi se podigne svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine. UNESKO obeležava Svetski dan slobode štampe odoržavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara.

5. Napad na putnički autobus kod Peći



Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju, 3. maja 1999. godine pogođen je putnički autobus kod Peći, na Kosovu. Poginulo 20 osoba, a 43 povređene. U Novom Sadu pogođena zgrada TV Novi Sad. U sedištu NATO u Briselu saopšteno da je za 42 dana vazdušnih napada na SRJ izvedeno 14.000 letova.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.