Pet činjenica za današnji dan, 26. jun

Izvor: BKTV News, 26.Jun.2017, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 26. jun

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

Na današnji dan 1892. godine rođena je Perl Bak, književnica i prva Amerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Priznanje literarne kritike stekla je debitantskim romanom "Istočno vetar, zapadni vetar", a njeno najpoznatije delo je "Dobra zemlja", koji je postao prvi deo trilogije koja se nastavlja romanima "Sinovi" i "Rastureni dom".

Godine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << 1960.godine uhapšen je sovjetski političar i šef policije Lavrentij Berija po nalogu Nikite Hruščova i drugih članova Politbiroa. Prema mnogim izvorima, Berijina kuća je napadnuta od strane vojnih jedinica, a Berija je ubijen na licu mesta. Nakon Berijine smrti, MVD je izgubio status ministarstva, postavši komitet (poznat kao KGB), i nijedan sovjetski šef policije nikada više nije držao moć kakvu je Berija imao.

Na današnji dan 1976. godine rođen je proslavljeni jugoslovenski i crnogorski rukometaš Petar Kapisoda. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio bronzane medalje na Svetskim prvenstvima 1999. u Egiptu i 2001. u Francuskoj. U svojoj karijeri igrao je za Lovćen, Crvenku, Partizan, Crvenu zvezdu, Bosnu i Zagreb. Karijeru je završio u švajcarskom klubu Vest HC.

Na današnji dan 2000. godine naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima u svetu ocenjeno je da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun  Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Danas se obeležava i Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja.

Gore od robije: Ovako su u prošlosti lečili ljude, za mentalne bolesti otvarali lobanju!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.