Pet činjenica za današnji dan, 19. april

Izvor: BKTV News, 19.Apr.2017, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 19. april

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najznačajnije činjenice koje su obeležile vreme iza nas, a kojih ćemo se sa znatiželjom sećati svake godine na današnji dan.

1. Preminuo Čarls Darvin

Na današnji dan 1882. godine u Engleskoj preminuo je Čarls Darvin, naučnik, autor prve teorije o evoluciji živih bića, koja po njemu dobija ime – darvinizam. Tokom ekspedicije brodom "Bigl" od 1831. do 1836. sakupio je ogroman naučni materijal, a putovanje je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << opisao u knjizi "Put prirodnjaka oko sveta". Na obalama Južne Amerike i ostrvima Tihog okena proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio da su se organizmi postepeno menjali. U epohalnom delu "Postanak vrste putem prirordnog odabiranja" razradio je tezu o evoluciji. Postanak vrsta je revolucionisao biologiju, ali je izazvao žestoke napade crkvenih krugova. Ostala dela: "Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima", "Poreklo čoveka".

2. Džejms Kuk otkrio istočnu obalu Australije

Na današnji dan 1770. godine britanski istraživač Džems Kuk otkrio istočnu obalu Australije nazvavši je Južni Vels. Godine 1766. Kraljevsko društvo angažovalo je Kuka da otputuje na Pacifik da bi obavio astronomska merenja i krenuo u potragu za Tera Australis - Južnom zemljom. Isplovio je iz Engleske 1768. brodom "Nastojanje", obišao Kejp Horn i nastavio na zapad preko Pacifika da bi stigao na Tahiti 13. aprila 1769. godine, gde su posmatranja trebalo da se obave. Godine 1770. otkriva Botani zaliv i oplovljava istočnu obalu Australije, konstatovavši da je naišao na Južnu zemlju. U brodski dnevnik ostalo je zapisano da se to desilo u četvrtak 19. aprila 1770. godine.

3. Indija lansira svoj prvi satelit

Godine 1975. Indija je lansira svoj prvi satelit uz pomoć SSSR-a. Ime mu je bilo Arjabhata, po slavnom indijskom astronomu koji je živeo pre otprilike 1500 godina. Naime, ovaj astronom bio je prvi u nizu velikih indijskih istraživač nebeskih pojava iz doba procvata tih veština u Indiji. Premda su ga Indijci napravili, zanimljivo je da nije lansiran iz Indije, nego iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Naime, za lansiranje je korišćen sovjetski kozmodrom Kapustin Jar koji se nalazi u Rusiji, uz obalu reke Volge, nekih 700 kilometara jugoistočno od Moskve.

4. Preminuo čuveni francuski fizičar Pjer Kiri

Na današnji dan 1906. godine preminuo je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri, jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti. Sa suprugom Marijom Kiri Sklodovskom i Anrijem Bekerelom 1903. podelio Nobelovu nagradu za fiziku.

5. Prvi Bostonski maraton

Godine 1897. održan je prvi Bostonski maraton. Pobednik je bio Džon Mekdermot, koji je zabeležio vreme od dva sata, 55 minuta i 10 sekundi. Na samom početku je na maratonu učestvovalo 18 trkača, a danas oko 25.000. Trku prati više od 500.000 gledalaca na ulicama, zbog čega se smatra jednim od najmasovnijih sportskih događaja u SAD.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Pet činjenica za današnji dan, 20. april

Izvor: BKTV News, 20.Apr.2017, 07:16

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najznačajnije činjenice koje su obeležile vreme iza nas, a kojih ćemo se sa znatiželjom sećati svake godine na današnji dan...1. Preminuo jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas..Na današnji dan 1995. godine preminuo je jugoslovenski političar...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.