Pet činjenica za današnji dan, 17. februar

Izvor: BKTV News, 17.Feb.2017, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 17. februar

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koji obeležavaju današnji dan.

17. februara 1600. godine, kao jeretik,  javno je na lomači spaljen Đordano Bruno, italijanski filozof i astronom, zbog svoje teorije da je svemir beskonačan, jer se to nije uklapalo sa učenjem Katoličke crkve. Hrišćanski je obrazovan, ali je zbog sumnje u tradicionalno učenje, pobegao iz samostana u Ženevu, a odatle u Pariz. Prihvatio je heliocentrični sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Nikole Kopernika. Za Đordana Bruna svemir je beskonačan, a priroda je Bog u stvarima.

Došao je u Veneciju gde ga je uhapsila inkvizicija i živog spalila na lomači. U završnom pasusu presude Brunu pisalo je: „Kazniti dakle brata Đordana blago i bez prolivanja krvi“. Ponuđena mu je sloboda ako oporekne ono što je rekao. Nije bilo Boga koji bi se uvredio njegovim poricanjem, pa ipak je on, kao apostol onoga za šta je verovao da je istina, odbio ovu ponudu. Onima koji su mu izrekli presudu rekao je: „Sa većim strahom vi meni izričete presudu nego što je ja primam“…

Molijer je završio licej i pravo u Parizu, ali se odrekao pravničke karijere i postao glumac. Sa svojom pozorišnom družinom prokrstario je celom Francuskom. Pisao je farse i komedije u stihu, u kojima je najčešće sam igrao glavne uloge. Njegova prva dela bila su "Lakomislenik" i "Ljubavna srdžba", da bi prvi veći uspeh doživeo jednočinkom "Kaćiperke", kojom je ismejao uticaj visoke mode na malograđansku sredinu. Slikajući društvo svoga doba tretirao je aktuelne probleme braka i porodice i svojom neodoljivom komikom i scenskom veštinom privlačio publiku u pozorišta. Jedan od najvećih komediografa svetske književnosti, za sobom je ostavio remek-dela: "Škola za žene","Škola za muževe", "Tartif", "Don Žuan", "Mizantrop", "Učene žene", "Građanin-plemić", koje se i danas nalaze na repertoaru naših i inostranih pozorišta.

Povelja grada Sombora dodeljuje se na Dan grada, 17. februara, kada je 1749. godine status slobodnog i kraljevskog grada u Habsburškoj monarhiji.

Sombor, njegovi stanovnici i gosti i ove godine će obeležiti značajnu godišnjicu u istoriji svoga grada. Organizatori proslave pripremili su četvorodnevni Program proslave. „Sombor, grad bogate kulturne baštine, čuvar stare tradicije i negovatelj raskošne istorije u kojem su mnogi umetnici i poetičari našli svoj nadaleko poznat ravničarski mir u kome su stvarali svoja najistaknutija dela. Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine te sa pravom nosi epitet najzelenijeg grada Evrope. Ne treba zaboraviti ni stari fijaker koji i danas bledo luta ulicama grada održavajući tradiciju prošlog vremena“.

Jovan Dučić (1874 – 1943) rođen je u Trebinju, a umro je u Americi, a živeo je neko vreme u Mostaru. Školovao se u Švajcarskoj i Francuskoj (pravo).

Bavio se diplomatijom i kao ambasador živeo je u Sofiji, Atini, Rimu, Madridu, Ženevi, Budimpešti, a kada je izbio II svetski rat otišao je u Ameriku. U srpsku poeziju uneo je duh francuskog parnasizma i simbolizma. Pisao je pesme, putopise, eseje i kritike.

Najpoznatiji pesnički ciklusi su Carski soneti, Dubrovačke pesme, Jadranski soneti, Senke po vodi, Duša i noć, Jutarnje pesme, Sunčane pesme, Večernje pesme, Pesme ljubavi i smrti. Pisao je ljubavne, refleksicvne, elegične, deskriptivne i rodoljubive pesme.

Ugledao se na francuske uzore iz redova parnasista, postao je jedan od najvećih zagovornika larpurlartizma (pesma mora da postoji radi pesme, da bude čista i uzvišena, ne postoji da bi nečemu koristila već radi lepote).

Majkl Džefri Džordan je bivši američki NBA košarkaš, kog mnogi smatraju najboljim košarkašem svih vremena.

Majkl Džordan je u NBA ligi proveo 15 sezona sa 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni (najviše u NBA). Osvojio je šest NBA šampionata sa Čikago bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i pet puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku, a tri puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti. Od 1983. rekordnih 49 puta se pojavio na naslovnoj stranici časopisa Sports ilustrejted, a 1991. bio je proglašen za sportistu godine po izboru ovog časopisa. Proglašen je 1999. za „najvećeg severnoameričkog sportistu u 20. veku“ po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista veka po izboru Asošijeted presa. Njegov snažan odraz i zakucavanje sa linije slobodnih bacanja doneli su mu nadimke „Er Džordan“ i „Njegovo vazdušno visočanstvo“.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.