Pet činjenica za današnji dan, 10. april

Izvor: BKTV News, 10.Apr.2017, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 10. april

Redakcija portala BKTVNews pripremila je za vas najzanimljivije činjenice koje obeleževaju današnji dan.

1. Preminuo papa Grgur XIII

Godine 1585. preminuo je papa italijanskog porekla Grgur XIII, koji je tokom 13 godina kao poglavar rimokatoličke crkve podsticao francuske rimokatolike na isključivost i blagoslovio pokolj hugenota (francuskih protestanata) u Vartolomejskoj noći 1572. Podržavao je španskog kralja Felipa II, vatrenog pristalicu inkvizicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u borbi protiv protestanske Engleske i pomagao jezuite. Kalendar, koji je zahvaljujući njemu reformisan 1582. poznat kao Gregorijanski, astronomski je neuporedivo tačniji od starog, Julijanskog.

2. Osnovano "Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo"

Na današnji dan 1838. godine osnovano je "Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo" s ciljem da amatersko dečje pojanje, pri Uspenskoj crkvi u Pančevu, zameni "harmonskim notnim pjenijem" - po uzoru na horsko pojanje u ruskim crkvama. Do 1863. društvo je nosilo naziv: "Hor katedralne crkve". Pod vođstvom Nikole Ðurkovića društvo je negovalo i svetovnu umetničku muziku. Od 1863. horovođa je Davorin Jenko koji je osnovao i školu pevanja, a naredne 1864. i žensko odeljenje. Od 1885. to društvo je, među prvima, počelo da održava i redovne koncerte duhovne muzike.

3. Rođen novinar Džozef Pulicer

Godine 1847. rođen je američki novinar mađarskog porekla Džozef Pulicer, začetnik "žute štampe", iz čije se fondacije svake godine dodeljuje "Pulicerova nagrada" za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku. Emigrirao je mlad u SAD, učestvovao u Američkom građanskom ratu  i biran je u Kongres. Bio je vlasnik listova "Vorld" i "Ivning vorld" u Njujorku i "Post-dispeč" u Sent Luisu. Na Kolumbija univerzitetu osnovao je 1903. prvu novinarsku školu.

4. Rođen srpski kompozitor Dušan Radić

Na današnji dan 1929. godine rođen je srpski kompozitor Dušan Radić,  član SANU, jedan od najznačajnijih naših kompozitora 20. veka.  sa impozantanim opusom. Njegova muzika imala je vodeću ulogu u  raskidu sa estetskom doktrinom socrealizma. Prvi je naš avangradni  kompozitor posle Drugog svetskog rata.

5. Proglašena tzv. Nezavisna Država Hrvatska

Godine 1941. pod zaštitom nacističkih okupatora, u Zagrebu je proglašena tzv. Nezavisna Država Hrvatska, pod vodstvom Ante Pavelića, koji je predvodio teroristički hrvatski ustaški pokret. Formiranje NDH je podržao i lider Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček. U NDH je ubrzo započceo masovni teror nad Srbima i  Jevrejima. Do jeseni 1941. u Srbiju je proterano oko 200.000 Srba.  Srbe koji su ostali u NDH rimokatolička crkva u Hrvatskoj prisilno  je pokrštavala, a najdrastičniji oblik terora bili su masovni  pokolji. Samo u Jasenovcu usmrćeno je prema procenama 700.000  ljudi, ogromnom većinom Srba. Ta najveća "fabrika smrti" u Drugom  svetskom ratu na Jugoistoku Evrope radila je punom parom od leta  1941. do kraja aprila 1945, kada su posle neuspešne pobune  preostalih logoraša u Jasenovac ušli pripadnici NOVJ.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.