Pet činjenica za današnji dan, 04. avgust

Izvor: BKTV News, 04.Avg.2017, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 04. avgust

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice vezane za današnji dan, koje moraju da budu sačuvane od zuba prošlosti.

1. Umro Hans Kristijan Andersen

Ovaj nenadmašni autor bajki napisao je 156 priča s motivima iz danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke je inspiraciju pronašao u sopstvenom tegobnom detinjstvu obeleženom siromaštvom. Uobličene u prava mala remek dela, neretko autobiografskog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << karaktera, njegove priče liče na najlepše bajke, ali katkad nose i neku vrstu društvene kritike i iskazuju duboko humanu poruku. Pisane su izvanrednim stilom. Andersen se smatra i tvorcem realističke proze u Danskoj. Pisao je i pesme, od kojih je sačuvano samo nekoliko, romane  "Improvizator", "O. T.", "Samo muzičar", "Srećni Per", putopise "Bazar jednog pesnika", "U Španiji". Njegova dramska dela su potpuno zaboravljena. Umro je 1875. u 71. godini.

2. Rođen Milan Stojadinović u Čačku

Stojadinović (1888.) bio je srpski političar, ekonomski stručnja i univerzitetski profesor. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao iz oblasti finansija 1911. godine. Službenik Ministarstva finansija Kraljevine Srbije postao je 1914, a načelnik Glavnog državnog računovodstva četiri godine kasnije. Ministar finansija bio je od 1922. do 1926, s prekidom, kao i 1934. i 1935. godine, da bi od juna 1935. do februara 1939.  bio predsednik Vlade i ministar inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije. Takođe, bio je član Radikalne stranke i njenog Glavnog odbora. Drugi svetski rat proveo je u britanskom zatočeništvu na ostrvu Mauricijus u Indijskom okeanu. Od Drugog svetskog rata do smrti 1961. živeo je u Buenos Ajresu gde se aktivno bavio publicistikom, a autor je autobiografske knjige "Ni rat, ni pakt".

3. Rođen Luis "Sačmo" Armstrong

Sačmo, rođen 1901, najveći je trubač u istoriji džeza. Tokom karijere duge više od pola veka proslavio se i kao pevač neponovljivog glasa, a mnogobrojne turneje širom sveta, uključujući Beograd, donele su mu nezvaničnu titulu "ambasadora dobre volje". Snimio je i više filmova u kojima je takođe iskazao raskošni talenat izuzetnog zabavljača.

4. Uhapšena jedna od heroina Drugog svetskog rata

Posle dve godine skrivanja u Amsterdamu jevrejske porodice Frank, nacistički Gestapo otkrio je njihovo skrovište i 1944. godine uhapsio 14-godišnju Anu Frank, njenu sestru, roditelje i još četvoro ljudi, takođe Jevreja. Svi su stradali u koncentracionom logoru, izuzev Aninog oca. Nakon Drugog svetskog rata otkriven je dnevnik Ane Frank, jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanjima ljudi kao posledica nacizma. Dnevnik je preveden na više od 30 jezika.

5. Počela zločinačka hrvatska akcija "Oluja"

Hrvatska je izvela akciju "Oluja", protiv Republike Srpske Krajine, a započeta je na današnji dan 1995. godine. Teritoriju pod zaštitom mirovnih snaga UN hrvatske snage su napale da bi tokom vojne operacije i nakon nje sprovele brutalno etničko čišćenje svih Srba. Iz Krajine je izbeglo gotovo celokupno stanovništvo, najmanje 220.000 ljudi, a tokom akcije i posle nje ubijeno je oko 2.500 ljudi.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane tokom vojnopolicijske akcije Oluja biti održano u petak, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu. Polaganje venaca i parastos će biti održani  od 11 do 12 sati, a potom je predviđena i šetnja učesnika posvećena stradalim Srbima od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i Hotela Moskve, pa preko Brankovog mosta do Centra Sava. Od 14 do 15.30 sati biće održana memorijalna akademija u velikoj dvorani Sava centra pod nazivom "I Srbi su žrtve". Savez Srba iz regiona i Koalicija udruženja izbeglica pozivaju sve prognane Srbe i sve druge zainteresovane građane da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju Dana sećanja.

S druge strane, Hrvatska 4. avgust slavi kao Dan pobede, dok Srbi pale sveće oplakujući žrtve i tugujući za izgubljenim domovima.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.