Pažljivo pri prvom ulasku bebe u more ili bazen

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažljivo pri prvom ulasku bebe u more ili bazen

Prednosti kupanja bebe višestruke su, a osim fizičkih prednosti za bebin razvoj, boravak u vodi blagotvorno deluje na dete emocionalno i psihički.

Bebe su u vodi opuštene, a već oko druge godine deca su sposobna da promene položaj u vodi kako bi sprečili gutanje vode.

Medicina je dokazala da deca koja rano uče da plivaju mogu doseći neke razvojne prekretnice mnogo pre svojih vršnjaka. More ili bazeni često će u prvi trenutak izazvati strah i negodovanje kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mališana, stoga je potrebno biti oprezan prilikom ulaska i detetovog privikavanja.

Prilagođavanje počinje u vašoj kadi. Poprskajte dete po stomaku i glavi, ubacite igračke u kadu i učinite kupanje zabavnim. Prvi ulazak u bazen ili more neka bude što nežniji, jer upravo on će kasnije uticati na detetov strah ili opuštenost prilikom ulaska u vodu. Na vreme nabavite vodootporne pelene.

Dojenje ili hranjenje na bočicu možete praktikovati i pre i posle kupanja, a kod veće dece koja jedu čvrstu hranu obrok je potrebno ponuditi sat vremena pre plivanja kako biste izbegli mučnine.

U prvim danima prilagođavanja detetu je dovoljno petnaest minuta boravka u moru/bazenu, u više navrata dnevno. Praktikujte iste one igre kojih se dete seća iz kade, pa će prilagođavanje biti manje stresno za dete.

Ne zaboravite da je koža vašeg deteta mnogo osetljivija od vaše, pa su na letnjim vrućinama neizostavne kreme s visokim zaštitnim faktorom i kapica, a kod beba tokom izlaganja suncu, pa čak i tokom kupanja dobro je detetu obući laganu pamučnu majicu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.