Paris FW: Dior, Chanel, Yves St. Laurent

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paris FW: Dior, Chanel, Yves St. Laurent

Džon Galijano skrojio je za "Dior" havajsku fantaziju iz budoara, Karl Lagerfeld je za "Šanel" bio inspirisan filmom "Prošle godine u Marienbadu", a Stefano Pilati odao je počast Ivu Sen Loranu sopstvenim viđenjem poznatih krojeva pokojnog dizajnera.

DIOR

Džon Galijano ponudio je svoju verziju fantazje sa južnog Pacifika - havajski šik sa primesama stila Džoan Kroford. Iako su kreacije bile lepršave i tropskih boja, u vazduhu se mogao se osetiti dah vamp >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kemp malaksalosti od prekomernog prisustva "budoarskog" u kolekciji.

CHANEL

Inspiracija za letnju kolekciju bio je film „Prošle godine u Marienbadu” s početka šezdesetih za koji je Koko Šanel kreirala odeću. Iako film prati glas da je jedan od najdosadnijih, on je Lagerfeldu - i "Šanelu" - poslužio kao nadahnuće za skoro nadrealnu scenografiju: ukrasnu crnobelu baštu sa fontanom i orkestrom od 80 muzičara koji je svirao kompozicije Bjork, The Verve i Džona Barija u romantičnom aranžmanu.

Na reviji od 18 minuta (neobično dugoj za modne prilike) prodefilovalo je 80 modela, svaki toliko karakterističnog kroja da se isticao uprkos grandioznoj scenografiji.

YVES SAINT LAURENT

Bilo je za očekivati da će nedavno zatvorena epska izložba posvećena Ivu Sen Loranu, koja je 6 meseci trajala u Parizu, ostaviti traga na modnoj sceni ove sezone.

Na vrlo fokusiranoj i intimnoj reviji Stefano Pilati je preradio poznate YSL krojeve jedan po jedan: od trenčkota preko smokinga do lepršavih večernjih haljina od krepa i bluzama sa mašnama, vatrometom boja, volana, perja, četrdesetih, egzotike, erotike i još koje čega između. Bio je to sveobuhvatni vodič kroz Sen Loran univerzum.

Suptilno otkrivena koža bla je lajtmotiv večeri što se odlično uklopilo u tribalizam o kojem je Pilati govorio posle revije: kako je moda način da se žene identifikuju, baš kao što to čine pripadnici plemena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.