Paris FW: Dior, Celine, Lanvin

Izvor: B92, Beta, 12.Mar.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paris FW: Dior, Celine, Lanvin

Džon Galijano je inspiraciju za „Dior” pronašao u konjima i stilovima 18. veka , kuća „Selin” vratila se samouverenom seksepilu, a „Lanven” je, zahvaljujući smelosti kreatora Albera Elbaza, predstavio vizuelno senzacionalnu kombinaciju urbanog i plemenskog stila.

DIOR

Uz udar groma, njisak konja i klepetanje kokosovih ljuski sa razglasa, nije bilo teško pretpostaviti kuda se Džon Galijano uputio za zimu 2010/2011. Njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolekcija „ready-to-wear" bila je inspirisana konjima, što je logičan nastavak kolekcije visoke mode koju je predstavio u januaru.

Pošto je Karli Klos protutnjala u braon kožnom ogrtaču preko beličaste šifonske haljine i visokih braon čizama, narativ je utvrđen: biće to živahan kas oko omiljenih Galijanovih stilova iz 18. veka - redengoti, jahaće jakne i pantalone u kombinaciji sa brojnim varijantama haljinica od šifona.

Kako je revija zaokrenula ka urbanijim stvarima - vunenim suknjama, kapama i kaputom od mohera - pletene stvari su preuzele primat.

Ovo je, na kraju krajeva, sezona kada je trikotaža u najneočekivanijim formama bila ključna tačka najuticajnijih dizajnera poput Prade i Dolče & Gabane. Dior je odgovorio ogromnim krem kardigan kaputom protkanim plavom satenskom trakom i pletenim haljinama sa čipkom.

Nov je bio način tretiranja krzna tehnikom koja imitira nabore na suknjicama, dok je mnogima zasmetalo prekomerno prisustvo lepršavih večernjih haljina od žoržeta u prljavim pastel nijansama što je odvelo kolekciju previše u smeru koji Galijano primenjuje u sopstvenoj kolekciji.

CELINE

Činjenica da su se na novoj reviji „Selin” (Celine) skoro sve dame pojavile u aktuelnoj kolekciji za proleće/leto, govori da su žene iz visokog društva zdušno prihvatile stil kreatorke Fibi Filo (Phoebe Philo), koaj je uspela da u modu vrati elegantnu i klasičnu dnevnu garderobu.

U istom smeru je tekla i njena zimska kolekcija: jednostavna ali seksi odeća za žene u srednjim godinama. Da upotrebimo njene reči: „Snažno. Moćno. Svedeno”.

Uzani kaputi s velikom kragnom, pantalone do članaka, suknje u obliku slova A i svilene krem bluze u kombinaciji sa crnim čarapama, jahaćim čizmama ili visokim potpeticama - sve je to doprinelo zaokruženom samouverenom izgledu.

Deo Fibine genijalnosti leži u tome što je prekomponovala uprljani termin „luksuzno” upotrebivši DNK firme „Selin” - sportska odeća za buržujske Parižane koja je bila na vrhuncu popularnosti sedamdesetih godina.

Kožni komadi su bili savršeno iskrojeni, naročito crne uske suknje sa rasjferšlusom u stilu fotografija Helmuta Njutna i vojni trenč sa dvostrukim preklopom na grudima i kaišem sa metalnom kopčom.

Raznovrsnot Fibine garderobe je zadivljujuća, jer svaki komad garderobe ponaosob nudi pregršt kombinacija.

Za večernju kombinaciju kreatorka je ponudila odelo sa pantalonama i tunikom. Ništa nije preterano otkrivalo a opet, odavalo je smireni osećaj sigurne seksualnosti na koji žene čekaju od kad je Helmut Lang napustio modnu industriju.

Činjenica da je kreatrka odlučila da reviju održi na lokaciji gde je predstavljena Langova poslednja kolekcija nije slučajnost. Na svoj, ženstveni način, ona nastavlja tačno tamo gde je on stao.

LANVIN

Kako zadovoljiti protivrečne modne zahteve žena? Problem je dovoljno kompleksan da mnoge dizajnere dovede do ludila, natera ih da zabiju glavu u pesak ili se, naprosto, okrenu sigurnoj retro formuli. A u trenutku kada izgleda da se moda konačno približava nečem novom, to nije dovoljno dobro.

Međutim, za dizajnere kalibra Albera Elbaza, jedini moguć način jeste da se suoči sa kompleksnošću situacije. On je u svojoj jesenjoj kolekciji za „Lanven” (Lanvin) hodao po ivici noža i balansirao između rigorozne urbane jednostavnosti i eksplozivnih ukrasa inspirisanih afričkim plemenima.

Pre revije Elbaz je rekao kako je došao do ovog koncepta: „Žene traže 'muške’ stroge krojeve, ali žele da se osećaju krhko. Hoće dnevnu garderobu, a kupuju večernju. Prvobitno sam izdizajnirao kolekciju s mnogo nabora, ali mi je delovalo previše. Kao predoziranost modom.”

Elbaz je promenio kurs nakon posete Ujedinjenim Nacijama gde je prošao obuku za ambsadora Unicefa. To mu je pročistilo um i nateralo ga da se okrene jednostavnijoj, gradskoj garderobi s jedne strane, kao i da razmišlja o rodnoj Africi s druge (on je Izraelac rođen u Maroku).

Spoj ta dva iznedrio je pravi modni esej o moćnim ženama. Za dan kreator je ponudio čiste siluete od mat streč materijala, diskretno osveživši minimalizam izukrštanim rajsferšlusima i nakitom od metala i kristala.

Večernja garderoba sačinjena je od jednostavnih toga od žerseja, erotskih transparentnih čipkanih kreacija i glamuroznih haljina sa ukrasima od marabuovog i nojevog perja i zelenog lamea.

Sve je bilo vrlo senzacionalno u vizuelnom smislu i protkano dinamičnim kontradikcijama, poput činjenice da su bejzbol jakne, dukserice i trenerke bile ukrašene egzotičnim vezom, što se možda neće videti dobro na fotografijama zbog prigušenog osvetljenja. Ali Elbazov doprinos ovoj sezoni će garantovano primorati modni svet da još dugo razmišlja o ovoj reviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.