Papa protiv da žene budu sveštenice

Izvor: B92, 01.Nov.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa protiv da žene budu sveštenice

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je danas protivljenje da žene budu sveštenice, rekavši da je "poslednju reč" o tom pitanju izneo papa Jovan Pavle Drugi i da nisu predviđene nikakve promene.

Završavajući posetu Švedskoj, gde luteransku crkvu vodi žena, papa je upitan da li će Rimokatolička crkva omogućiti ženama da budu sveštenici.

"Poslednja reč je bila jasna i izrekao ju je Sveti Jovan Pavle Drugi, i to ostaje. To ostaje", rekao je Franja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jovan Pavle Drugi je u apostolskom pismu 1994. godine odbacio pitanje imenovanja žena kao sveštenika, navodeći da "Crkva nema vlast da poverava sveštenstvo ženama i da je ta odluka konačna za sve vernike Crkve".

Papa Franja je boravio u poseti Švedskoj, gde je sa velikodostojnicima Luteranske crkve učestvovao u obeležavanju 500. godišnjice protestantske Reformacije.

Franja i predsednik Luteranske svetske federacije Munib Junan potpisali su u ponedeljak u Švedskoj zajedničku izjavu kojom se obavezuju da će unaprediti odnose rimokatolika i luterana.

Ova poseta posebno je značajna imajući u vidu da je jezuitski red, čiji je član bio i sam papa Franja, osnovani upravo radi odbrane rimokatoličke vere od protestantskih reformatora.

Reformacija je počela 1517. godine kada je Martin Luter okačio na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Luter se protivio korupciji u crkvi, posebno praksi prodaje oprosta (indulgencija) da bi se smanjila kazna za grehe.

Papa Lav Deseti ekskomunicirao je Martina Lutera, ali crkva nije mogla da zaustavi širenje njegovog učenja u severnoj Evropi, što je dovelo do verskih ratova koji su trajali decenijama.

Protestantizam je uz rimokatolicizam i pravoslavlje jedna od tri dominante struje u hrišćanstvu, a luteranizam je jedna od glavnih grana protestantizma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa protiv toga da žene budu sveštenice

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2016

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je protivljenje tome da žene budu sveštenice, rekavši da je "poslednju reč" o tom pitanju izneo papa Jovan Pavle Drugi i da nisu predviđene nikakve promene...Završavajući posetu Švedskoj, gde luteransku crkvu vodi žena, papa je upitan da ći će Rimokatolička...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.