Papa Franja pozvao na globalnu zabranu roditeljstva preko surogat majki

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 18:29

Papa Franja pozvao na globalnu zabranu roditeljstva preko surogat majki

Papa Franja pozvao je danas na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat materinstva, navodeći da je reč o praksi koja teško povređuje dostojanstvo žena i dece.

Papa Franja je ukazao, u govoru pred diplomatama akreditovanim u Vatikanu, da se takozvano surogat materinstvo zasniva na eksploataciji lošeg materijalnog položaja biološke majke. Surogat materinstvo često koriste LGBTQ parovi koji žele da imaju decu, navodi Rojters.

"Očekujem da međunarodna zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << univerzalno zabrani takvu praksu", rekao je papa. On je takođe ponovo osudio rodnu teoriju koja sugeriše da je rod "složeniji i fluidniji" pojam nego što su to binarne kategorije "muško" i "žensko" i da ne zavisi samo od vidljivih polnih karakteristika.

Malo je statistika o broju beba rođenih putem surogat materinstvo, prenosi Rojters. Zbog etičkih razloga, ta praksa je ilegalna u mnogim zemljama sveta, kao i u pojedinim državama SAD.

U Italiji je surogat majčinstvo zabranjeno, a desničarska italijanska koaliciona vlada podnela je parlamentu zakon koji bi trebalo da uvede kažnjavanje parova koji odlaze u inostranstvo da bi na taj način postali roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.