Papa Franja: Abortus je užasan

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja: Abortus je užasan

Papa Franja, koga su konzervativci u Katoličkoj crkvi optužili da se ne izjašnjava dovoljno oštro protiv abortusa, danas je izjavio da je takva praksa "užasna".

Papa je izneo do sada najoštriju ocenu abortusa u godišnjem obraćanju diplomatama u Vatikanu, govoru o krizama u svetu poznatom pod nazivom "Stanje sveta".

"Užasno je i pomisliti da postoje deca, žrtve abortusa, koja nikada neće videti svetlost dana", rekao je on u delu govora o pravima dece širom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta.

Papa Franja je kritikovao abortus kao dokaz "kulture bacanja" koja odbacuje ljude kao i hranu.

"Nažalost, ne baca se samo hrana i potrošna roba, već često i sama ljudska bića koja se odbacuju kao bespotrebna", rekao je on.

Od kada je izabran za papu u martu prošle godine, on nije pokazivao znake promene stava Crkve prema abortusu, ali nije toliko oštro niti često govorio protiv abortusa kao njegovi prethodnici Benedikt XVI i pokojni Jovan Pavle II.

Njih dvojica su često govorili protiv abortusa, koji Crkva izjednačava sa smrću, navodi Rojters.

Konzervativci u Crkvi su bili šokirani kada je Franja u intervjuu italijanskom jezuitskom magazinu "Ćivilta katolika" izjavio da Crkva treba da se reši "opsesije" da drži pridike o abortusu, kontracepciji i homoseksualnosti.

Njegov stav "milosrđe umesto osude" dezorijentisao je konzervativne katolike, prevashodno u bogatim zemljama poput SAD, gde je Katolička crkva podeljena oko nekih pitanja kao što je abortus.

Biskup Tomas Džej Tobin iz Providensa prošle godine je u ime mnogih konzervativnih katolika rekao da je razočaran time što se papa nije direktnije bavio "zlom abortusa".

Na veb-sajtovima konzervativnih katolika papa je proteklih meseci kritikovan zbog, kako oni tvrde, ćutanja o pitanju abortusa.

Papa je u govoru, takođe, tražio da se više poštuju imigranti i kritikovao je progon hrišćana u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

On je kazao da Italija treba da uradi više za imigrante i da velikodušno "prihvati najslabije i najnezaštićenije".

Hiljade ljudi svake godine krenu na rizičan put preko Mediterana u nebezbednim brodovima prema Italiji i drugim zemljama EU, a stotine njih strada u tom pokušaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa Franja: Abortus deo kulture bacanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jan.2014

Papa Franja kritikovao je danas abortus kao dokaz "kulture bacanja" koja traći ljude kao i hranu, navodeći da je takav mentalitet pretnja svetskom miru. "Ne možemo biti ravnodušni prema onima koji su gladni, posebno deci, kada pomislimo koliko se hrane proćerda svaki dan u mnogim delovima sveta,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.