Pao satelit bez kontrole, tri decenije od lansiranja

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 23:04

Pao satelit bez kontrole, tri decenije od lansiranja

Beskontrolni satelit je pao nakon gotovo tri decenije od lansiranja.

Satelit ERS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje od svog lansiranja 1995. godine, sleteo je danas u Tihi okean između Aljaske i Havaja.

Evropska svemirska agencija (ESA) izjavila je da su rizici povezani sa ovim satelitom od dve tone "veoma niski", međutim, postojala je i dalje mogućnost da fragmenti pogode naseljena područja.

Mirko Albani iz Odeljenja za zemaljsko posmatranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske svemirske agencije izjavio je:

"Važno je istaći da nijedan od elemenata koji bi mogli ponovno ući u atmosferu (i stići do površine) nije radioaktivan niti toksičan."

Predviđeno vreme ulaska satelita u atmosferu Zemlje bilo je prvobitno zakazano za 15:49 GMT (10:49 EST) u sredu, međutim, satelit je ostao u orbiti oko planete još sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.