PAŽLJIVO GLEDAJTE ŠTA KUPUJETE: Da li znate šta ZAISTA znače nalepnice  na bananama? (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2016, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAŽLJIVO GLEDAJTE ŠTA KUPUJETE: Da li znate šta ZAISTA znače nalepnice na bananama? (VIDEO)

Znate za one nalepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proizvoda. Te nalepnice kriju mnogo toga što ne znate.

Nalepnice sadrže i takozvani PLU kod koji ne nosi samo informaciju o ceni. Broj iznad (ili ispod) bar-koda zapravo govori o načinu na koji je voće ili povrće uzgojeno i sastoji se od četiri ili pet cifara.

On nije zakonski neophodan, ali se sve veći broj kompanija odlučuje da ga stavi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << svoje proizvode kako bi mušterije što lakše našle ono što traže. Osim na voću i povrću mogu se naći i na orašastim plodovima, suvom voću, lekovitom bilju...

Evo šta ti brojevi u stvari označavaju:

1. Ako PLU kod sadrži samo četiri cifre, to znaći da je proizvod uzgojen tradicionalnom metodom uz upotrebu pesticida. Ove četiri cifre jednostavno govore o kojoj vrsti voća i povrća je reč, pa su tako sve banane označene sa 4011, jabuke sa 4131, kivi sa 4030, narandže sa 3107...

2. U slučaju da kod sadrži pet cifara i počinje brojem 8, to govori da je voće ili povrće genetski modifikovano.

GMO hrana nije proizvedena na prirodan način i našem zdravlju donosi brojne opasnosti: neplodnost, poremećaj u radu hormona, pa čak i tumore. Genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011.

3. Ukoliko PLU kod sadrži pet cifara i počinje brojem 9, to znači da je proizvog uzgojen organski nije genetski modifikovan. Takve banane su označene brojem 94011.

Koja hrana je najbezbednija?

Avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus i grašak.

Foto-ilustracija: Foter/the half-blood prince

A šta bi trebalo da izbegavate?

Jagode, jabuke, nektarine, breskve i celer.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.