Izvor: Telegraf.rs, 23.Nov.2016, 07:20 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ovu hranu smemo da jedemo čak i kad se ubuđa! Ali samo pod jednim uslovom
Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da ste baš krenuli da napravite sendvič, kad u frižideru neprijatno iznenađenje - na hlebu ili siru razvila se plesan. Iako neke namirnice možete slobodno pojesti kada uklonite plesan, neke ne bi trebalo da pojedte ni u ludilu.
Evo spiska namirnica koje možete da pojedete pošto ih očistite, a koje odmah moraju u smeće.
Hleb
Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Foter/Flickr/avatar-1
Kada se hleb ubuđa, nemate drugog izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nego da ga bacite. Plesan ima dugačko korenje koje se širi kroz rupičastu, penastu strukturu namirnica poput hleba i kolača. Čak i ako bacite deo koji je plesniv, ko zna koliko mikroskopskih čestica plesni postoji u ostatku hleba.
Tvrdi sir (gauda, čedar i slični)
Foto: Profimedia
Plesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice s kvascem ili praškom za pecivo. Plesniv deo samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.
Mekši sirevi i oni za mazanje
Foto.ilustracija: Pixabay
Na vlažnim sirevima plesan se brže stvara, a može prodreti i u čitavu količinu sira. Najbolje je da ga bacite celog. Da uzalud ne bacate novac, podelite porcije za sad, a onu za kasnije možete zamrznuti.
Šargarepa i paprika
Foto-ilustracija: Foter/delphaber
Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene delove, a to se odnosi i na zelje, krompir i jabuke.
Paradajz
Foto-ilustracija: pixabay.com
Mekano voće i povrće osetljivo je na plesan, odnono na njeno širenj po celom povrću, kao i hleb i slične namirnice. Uz plesan voće i povrće najčešće poprimi drugačiji ukus, odnosno uskisne.
(Telegraf.rs)