Ovo je najstarija umetnost ikada

Izvor: Domino Magazin, 04.Dec.2014, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najstarija umetnost ikada

Starije nego što je iko mogao da pretgpostavi

Do sada se smatralo da najraniji primeri umetnosti naše civilizacije potiču iz perioda od pre 70.000 do 100.000 godina.

Novo otkriće ukazuje na to da je umetnost zapravo nastala mnogo ranije. Ovo gore na slici je školjka na kojoj su urezane linije. Radi se o geometrijskom umetnosti, koja je po svemu sudeći nastala pre 430.000 godina.

I nisu je nacrtali ljudi.

Odnosno, nisu je nacrtali ljudi kakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << danas znamo, tačnije Homo Sapiensi.

Zapravo, to je uradio jedan od naših predaka - Homo Erectus. A to otkriće ukazuje da su čak i naši manje razvijeni prethodnici imali potrebu da ostave svoj trag u svetu.

“Takve sposobnosti idu mnogo dalje u prošlost nego što smo mislili”, kaže arheološkinja Josephine Joordens sa Univerziteta Leidens iz Holandije.

Homo Erectus je inače prvi napustio Afriku a od njih smo nastali i mi, moderni ljudi.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.