Ovo je majka svih švajcarskih noževa

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je "majka svih švajcarskih noževa"

Uređaj opisan kao “majka svih švajcarskih nožića” izložen je u SAD. Ovaj zgodni džepni nož ima više od 100 alata, uključujući i pištolj.

Neverovatni višestruki alat ima sve od štimera za klavir do revolvera.

U vlasništvu je Institucije Smitsonijan a smatra se “standardnim alatom gospode 19. veka”.

Tu su još nekoliko verzija makaza, vadičep, nož, dvosekli bodež, dve testere, sekač za cigare, muzička viljuška, penkalo, ogledalo, britva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viljuška za sir i nož za puter.

Međutim, ovi švajcarski alati nemaju i standardni otvarač za flaše, jer su čepovi kakvi se koriste danas, izmišljeni tek 1892.

Zanimljivi “nožić” napravljen je u Nemačkoj 1880. za radnju JS Holler & Co u Njujorku i prethodi pravom švajcarskom vojnom nožu čitavih 11 godina.

Pošto je ovaj divno ukrašeni noć širok devet, a dugačak 23 cm, očigledno nije namenjen nošenju.

“Ovakvi noževi su pravljeni kao ukras, koji dokazuje veštinu onog koji ih je napravio. Toliko ih je teško napraviti, da su to pokušali samo najveštiji umetnici”, piše na sajtu Smitsonijana.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Ovo je majka svih švajcarskih noževa

Izvor: Cafe.ba, 04.Okt.2013

Uređaj opisan kao majka svih švajcarskih nožićaizložen je u SAD. Ovaj zgodni džepni nož ima više od 100 alata, uključujući i pištolj.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.