Ovi psi su posebno ugroženi leti

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 09:40

Ovi psi su posebno ugroženi leti

Naučnici upozoravaju da rase koje imaju ravnu njušku, poput mopsa i buldoga, trpe čak 17 puta veći rizik da dobiju sunčanicu.

Kako kažu, reč je o rasama koje imaju male lobanje i kratak nos, koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi trebalo da se zadržavaju na suncu.

Takođe, i čau čau ima 17 puta veće šanse da pretrpi toplotni nego labrador, kao i francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španijel kralja Čarlsa i mops.

"Psi se hlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem da generišu više toplote nego što je gube", pojasnila je veterinarka Emili Hal sa Univerziteta Notingem Trent.

Rizik trpe i neke rase koje nemaju ravnu njušku poput hrta, zlatnog retrivera i springer španijela. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.