Ovde se nekad nalazio izvor života: Najveći podzemni vodopad krio je hajduke FOTO

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovde se nekad nalazio izvor života: Najveći podzemni vodopad krio je hajduke FOTO

Na samo devetnaest kilometara od centra Zlatibora nalazi se pravo prirodno bogatstvo.

Jedna od najavećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine.

"Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prva noga koja je kročila na ovo zltiborkso tle, mogla je da je primeti i uđe", rekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posbenu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

“Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah”, kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

"Dubine bigrenih kada kreću se od jednog pa čak do sedam metara. Ova pećina je i dalje u izgradnji, nastaviće se njeno istraživanje, pošto se u dubini nalaze podzemna jezera, jer u pitanju je rečna pećina kroz koju i danas protiče Trnavski potok”, rekao je Dragomir Stopić.

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.