Ovako peva međuzvezdani prostor (VIDEO)

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako "peva" međuzvezdani prostor (VIDEO)

Voyager 1 i dalje “surfuje” na džinovskom “talasu” u međuzvezdanom prostoru.

Stručnjaci kažu da je reč o najtrajnijem udarnom talasu ikada zabeleženom, budući da je detektovan još u februaru.

“Mnogi ljudi misle da je međuzvezdani prostor tih i miran. Međutim, ovakvi talasi su učestaliji nego što smo ranije mislili”, kaže Don Garnet, profesor fizike na Univerzitetu u Ajovi koji je predstavio nove podatke na sastanku Američke geofizičke unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u San Francisku.

“Cunami talasi” u međuzvezdanom prostoru dešavaju se kada Sunce emituje koronalni izbačaj mase i šalje magnetni oblak plazme sa svoje površine.

Kada taj talas pritiska naleti na plazmu u međuzvezdanom prostoru - naelektrisane čestice koje se nalaze u prostoru između zvezda - proizvodi se zvuk, koji naučnici nazivaju “pesmom”.

“Cunami izaziva vibracije u jonizovanom gasu i on počinje da ‘peva’”, kaže Ed Stoun, projektni menadžer misije Voyager.

Ovo je treći udarni talas koji je naleteo na Voyager 1.

Prvi je primećen između oktobra i novembra 2012. drugi između aprila i maja 2013. dok je poslednji zabeležen u februaru, ali se pojavljuje i u novembarskim podacima.

Letelica je tokom tog perioda preletela 400 miliona kilometara.

“Zbog ovog događaja verovatno će biti sproveden niz novih studija o prirodi udarnih talasa u međuzvezdanom prostoru”, kaže Lenard Burlaga, astrofizičar NASA Goddard svemirskog centra u Merilendu, koji je analizirao podatke magnetnog polja.

Naučnici još ne mogu da odgovore zašto ovaj talas traje toliko dugo, a nisu sigurni ni kojom brzinom se kreće, ni koju oblast pokriva.

Drugi zabeleženi “cunami” pomogao im je da odrede da li je Voyager 1 napustio heliosferu. Naime, gušća plazma “odzvanja” višom frekvencijom, a prostor kroz koji je prošao Voyager, bio je 40 puta gušći od ranijih merenja.

Na osnovu toga naučnici su zaključili da se ova letelica nalazi u međuzvezdanom prostoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.