Ovako izgleda Zemlja viđena sa Saturna

Izvor: B92, 22.Jul.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako izgleda Zemlja viđena sa Saturna

Hiljade fanova astronomije gledalo je u nebesa i poziralo za jedinstvenu sliku – fotografiju Zemlje sa Saturna.

Fotografije, od kojih su neke astronomi poboljšali, prikazuju Zemlju kao malu tačkicu jedva nešto veću od zvezde severnjače koja se pojavljuje na našem nebu.

Ove slike načinila je svemirska letelica Cassini koja orbitira oko Saturna od 2004. godine.

Zemlja je u svega dve prilike još bila na slikama iz svemira. Prvi put 1990. godine kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Vojadžer 1 snimio zemlju i 2006. godine kada je Cassini načinio njenu fotografiju.

„Iako je Zemlja minijaturna na fotografiji načinjenoj sa velike razdaljine, želeli smo da ljudima pružimo priliku da vide kako njihov dom izgleda sa Saturna“, izjavila je Linda Spilker koja je jedan od naučnika koji su uključeni u ovaj projekat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.