Ova osa svoje žrtve doslovno pretvara u zombije

Izvor: B92, 01.Jun.2015, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova osa svoje žrtve doslovno pretvara u zombije

Zamislite da neko upravlja vama, vodi vas u svoj tanjir, a vi po tom pitanju ne možete da učinite baš ništa. E pa, tako je žrtvama Ampulex Dementora.

Zahvaljujući grupi naučnika i istraživača, koji su u široj regiji delte Mekong otkrili ukupno čak 139 novih životinjskih vrsta, svet odnedavno zna i za osu koja svoje žrtve čini zombijima.

Osa je dobila naziv Ampulex Dementor prema demonu iz filmova o Hariju Poteru, a funkcioniše tako što u bubšvabe kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se hrani ubrizgava otrov koji im onemogućava da se svojevoljno kreću.

Otrov, naime, kod žrtava blokira receptore naurotransmitera oktopamina, što dovodi doslovno do toga da osa nad bubašvabama preuzima kontrolu i pomoću antena ih navodi kuda da idu.

Naravno, tako ih na najlakši mogući način odvodi na mesto gde ih čeka okrutna smrt, budući da osa ujedno ima i gadnu naviku da jede plen dok je još živ.

Za otkriće ove vrste se zaslužni Majkl Ol, Volker Lorman, Laura Brajtkrojc, Lukas Kirši i Stefani Kraus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.