Otpušteni nakon restauracije hrama starog tri veka

Izvor: B92, 23.Okt.2013, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušteni nakon "restauracije" hrama starog tri veka

Dvojica zvaničnika grada Šaojanga, na severoistoku Kine, smenjeni su sa dužnosti nakon "restauracije" hrama starog tri veka u kojem su originalne zidne slike prekrivene crtežima živopisnih boja koji izgledaju kao da su izašli iz nekog stripa.

Kako prenosi BBC, nevešta restauracija izazvala je veliko negodovanje u javnosti, posebno među zaštitnicima kulturnog i istorijskog blaga.

Skandal je izbio kada su se fotografije nakaradnog renoviranja hrama pojavile na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << internetu, zajedno sa fotografijama originalnih zidnih slika.

Vlasti provincije Liaoning, u kojoj se nalazi grad Šaojang, odmah su smenili osobu odgovornu za hram kao i njenog kolegu koji je bio zadužen za zaštitu spomenika u tom gradu.

"Pojedine osobe zaslužuju transplantaciju mozga", bio je jedan od gnevnih komentara na internetu, nakon objavljivanja skandaloznih fotografija.

"Da sam znao šta će se desiti, nožem bih skinuo slike i odneo ih kući", naveo je drugi.

Ne prezajući da žrtvuju stare kvartove i istorijske građevine u realizaciji modernih urbanističkih projekata, kineske vlasti su često na meti kritika javnosti zbog nepoštovanja nacionalne kulturne baštine.

Nije retko da se stare zgrade sruše kako bi se podigle nove "stare" zgrade.

Foto: Image courtesy of moggara12 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otpušteni nakon "restauracije" hrama starog tri veka

Izvor: B92, 23.Okt.2013

Dvojica zvaničnika grada Šaojanga, na severoistoku Kine, smenjeni su sa dužnosti nakon "restauracije" hrama starog tri veka u kojem su originalne zidne slike prekrivene crtežima živopisnih boja koji izgledaju kao da su izašli iz nekog stripa...Kako prenosi BBC, nevešta restauracija izazvala je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.