Otkrivena najstarija svetlost u svemiru

Izvor: B92, 19.Feb.2016, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena najstarija svetlost u svemiru

Svetlosni trag koji izbija iz supermasivne crne rupe pružio je astronomima uvid u svetlost koja je emitovana kada je svemir bio star samo 2.7 milijardi godina.

Istraživači Nasine opservatorije Čandra pronašli su udaljeni mlaz svetlosti koji otkriva da je tokom prvih nekoliko milijardi godina od Velikog praska postojalo mnogo više supermasivnih crnih rupa sa snažnim mlazevima nego što se ranije mislilo.

U to vreme, svemir je bio star samo petinu njegovog današnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doba, a preostalo zračenje bilo je znatno snažnije, piše "Dejli mejl".

Svetlosni ‘rep’ koji je otkrila Čandra, osvetljava najstarija svetlost u univerzumu. Opažen je u sistemu nazvanom B3 0727+409, i udaljen najmanje 300,000 svetlosnih godina.

Iako astronomi još nisu saglasni u vezi sa time kako mlazevi emituju rendgensko zračenje, navode da elektroni iz mlaza B3 0727+409 najverovatnije putuju brzinom približnom brzini svetlosti nekoliko stotina hiljada svetlosnih godina kako bi proizveli X-zrake koje je registrovala opservatorija.

U prvih nekoliko milijardi godina nakon Velikog praska, svemir je bio ispunjen znatno većim intenzitetom kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja (CMB) nego danas.

U to vreme, elektroni svetlosnih mlazeva prolazili su kroz CMB zračenje i sudarali se sa mikrotalasnim fotonima, povećavajući energiju talasne dužine rendgenskih zraka.

Ovakve pojave obično beleže radio opservatorije, ali ovaj put je rendgensko snimanje prikazalo mlaz koji nije pokazao gotovo nikakav radio signal.

“Do ovog otkrića došli smo sasvim slučajno, tražeći nešto drugo. Ovakvi prizori prilično su neuobičajeni. Ako ovako svetli rendgenski mlazevi mogu da imaju vrlo slabe radio dvojnike , to znači da može postojati još ovakvih pojava, samo ne znamo za njih jer do sada nismo sistematski tragali za njima”, izjavio je koautor studije Lukas Stavarz sa Jagelonskog univerziteta u Poljskoj.

Ovakvi svetlosni tragovi pružaju naučnicima uvid u ponašanje supermasivnih crnih rupa u ranim godinama svemira, kao i to kako se ova svojstva mogu menjati tokom vremena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkrivena najstarija svjetlost u svemiru

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2016, 00:48

Svjetlosni trag koji izbija iz supermasivne crne rupe pružio je astronomima uvid u svjetlost koja je emitovana kada je svemir bio star samo 2,7 milijardi godina!..Istraživači Nasine opservatorije Čandra pronašli su udaljeni mlaz svjetlosti koji otkriva da je tokom prvih nekoliko milijardi godina...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.